Cele mai îndrăgite tradiții împlinite la Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil


    Când avem un necaz să cerem ajutorul îngerului nostru păzitorSursa foto: Basilica.ro
Când avem un necaz să cerem ajutorul îngerului nostru păzitorSursa foto: Basilica.ro

La 8 noiembrie, ortodocșii îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Praznicul Sfinţilor Arhangheli se sărbătoreşte timp de trei zile, numite în popor „Capul Arhanghelului, Mijlocul şi Coada acestuia.” În ţara noastră cultul pentru Sfinţii Arhangheli este foarte răspândit. Numeroase biserici şi numeroşi credincioşi le poartă numele, iar icoana care-i reprezintă este întâlnită în casele a sute și sute de credincioși români.

În iconografie, Sfântul Mihail este înfăţişat purtând în mână o sabie de foc; el are misiunea să păzească Legea lui Dumnezeu şi să-i biruiască pe duşmani, iar Sfântul Gavriil poartă cu sine un crin, simbolul vieţii neîntinate.

În ziua praznicului să împlinim tradițiile  care atrag sporul și sănătatea în viața noastră:

Să  ne punem trei dorințe

Se spune că între Sărbătoarea Arhanghelilor şi a Crăciunului vor fi trei-patru zile senine şi călduroase numite în popor „Vara Arhanghelilor”. În acest interval este bine să ne punem trei dorinţe. Atunci când credem în puterea Arhanghelilor, dorinţele noastre se împlinesc.

2.Să aprindem o lumânare în bisericile cu hram  

În ziua praznicului, fiecare creştin este bine să aprindă în biserică o lumânare, aceasta simbolizând lumina călăuzitoare care atrage sporul şi sănătatea, dar şi drumul spre viaţa veşnică a acelui credincios. Tot acum, este bine să aprindem lumânări în bisericile cu hram  pentrui sănătatea celor vii şi pentru odihna celor adormiţi întru Domnul.

3.Să dăruim ofrande alimentare  pentru sufletul celor adormiți

În ziua praznicului este bine să dăruim ofrande alimentare pentru sufletul celor adormiţi: rude sau prieteni. Aceste ofrande: fructe, pește și pâine de casă poartă numele de Moşii Arhanghelilor.

4. Vremea se răceşte după cele trei zile ale sărbătorii

Ziua Sfinţilor Arhangheli este un hotar între toamnă şi iarnă. Tradiţia populară spune că din această zi vremea bună se depărtează încet-încet, iar după cele trei zile ale sărbătorii Arhanghelilor se apropie vremea rece.

5. În ziua praznicului  să aducem daruri naşilor de cununie

Pentru cei căsătoriți, sărbătoarea Arhanghelilor are o importanță deosebită: femeile oferă în dar naşilor de cununie câte doi colăcei, deoarece la cununie, cele două lumânări ţinute de naşi, sunt simbolul celor doi Arhangheli, care le ocrotește căminul . 

6. În ziua Soborului  Sfinților Arhangheli să mâncăm peşte

În ziua praznicului se mănâncă peşte, pentru a fi sprinteni ca peştele şi pentru a fi feriţi de boală şi de pagubă.

7. Oamenii săraci cer ajutorul Sfântului  Mihail

 Sfântul Mihail este nașul săracilor, cu mulți copii. De aceea, în ziua sărbătorii, oamenii săraci, cu mulți copii,  cer ajutorul Arhanghelului Mihail, pe care-l consideră nașul lor. Ei cred că rugăciunile lor sunt ascultate și viața lor se va îmbunătăți.

8.Sfântul Mihail  este și protectorul multor categorii sociale

 Este un fapt dovedit: Sfântul Mihail este protectorul armatelor  creștine, al călugărilor, negustorilor, marinarilor și al persoanelor bolnave. Mai ales în ziua sărbătorii, membrii acestor categorii sociale  îi cer spijinul Arhanghelului Mihail, rugându-l să-i apere de orice necaz și să alunge din calea lor orice obstacol.

9.Credincioșii se roagă Arhanghelului Gavriil să le aducă vești bune

În această zi, prin tradiție, credincioșii se roagă la Arhanghelul Gavriil să le aducă numai vești bune și să le împlinească dorințele.

10.Arhanghelul Gavriil este ocrotitorul familiei creștine

Pentru că Arhanghelul Gavriil este considerat ocrotitorul familiei creștine., la el  se roagă, în ziua Sărbătorii,  cerând ajutor și protecție, mamele, fecioarele creștine, copiii și călugărițele. La Arhanghelul Gavriil este bine să ne  rugăm și în momentele de cumpănă sufletească și trupească. 

11. Ziua de luni este consacrată îngerilor, protectorii noştri

În fiecare săptămână , ziua de luni este consacrată îngerilor şi rugăciunile adresate lor de credincioşi sunt ascultate, apoi sunt trimise la Serafimii, îngerii care risipesc întunecarea din gândul fiecărui credincios.

cub gabriel apostol png
zodii care imprumuta bani jpg
gabriel apostol jpg
Gabriel Apostol, fost concurent Masterchef
andreea ibacka si majda jpg
Bărbatul care a băut alcool zilnic, timp de 30 de ani
harry si meghan jpg
Wednesday Addams dance jpg
judecator gabriel apostol foto master chef jpg
 Lewandowski și Messi FOTO Profimedia
image
image
image
image
zodii care imprumuta bani jpg
Razvan Popescu slab jpg
Horoscop dragoste webp
shutterstock 521889163 jpg
tanara dezbracata in pat jpg
zodii care sunt vampiri energetici jpg