Duminică, 3 martie, creștinii lasă Sec de carne
Cu o săptămână înainte de începutul Postului Mare, creștinii respectă o veche tradiție: Lăsatul sec de carne. În Duminica Înfricoșătoarei judecăți, creștinii lasă sec de carne, așa cum se zice în tradiția populară. În această etapă creștinii se despart cu veselie de ” cele lumești”, se bucură că se despart de iarnă și că natura renaște.
În continuare, urmează Săptămâna albă, Săptămâna brânzei, o perioadă când creștinii se obișnuiesc cu postul: nu mai consumă preparate din carne, dar ei pot consuma produse lactate și ouă.
La Moșii de Iarnă, creștinii îi cinstesc pe cei adormiți
Din sâmbăta Lăsatului - sec de carne ( 2 martie), începe un ciclu de pomenire a morților, care se împlinește în zilele de sâmbătă, până în sâmbăta Floriilor (exceptând sâmbăta Lăsatului-sec de brânză. Atunci, Biserica mijlocește pentru cei care au murit în mod neașteptat).
Când pregătim parastasele
Când pregătim parastasele și ne rugăm pentru rudele și prietenii noștri de familie cei adormiți înseamnă că-i cinstim, că ne rugăm pentru liniștea lor, pentru iertarea păcatelor lor și nu i-am uitat și de aceea îi pomenim.