La 21 octombrie, ortodocșii îl preacinstesc pe Sf. Cuvios Visarion- un apărător al credinței ortodoxe în Banat și Transilvania


    Sfântul Cuvios Mărturisiror Visarion , apărător al credinței ortodoxe în Transilvania și BanatSursa foto:Doxologia,ro
Sfântul Cuvios Mărturisiror Visarion , apărător al credinței ortodoxe în Transilvania și BanatSursa foto:Doxologia,ro

În Ortodoxie, Sfântul Cuvios Mărturisitor Visarion a fost remarcat ca un mare apărător al credinţei ortodoxe în Banat şi Transilvania. El a luptat împotriva unirii cu forţa a credincioşilor ortodocşi cu Roma. Sârb de origine, născut în Bosnia în anul 1714, cuviosul Visarion , foarte evlavios şi iubitor pentru viaţa pustnicească, a fost tuns în monahism în anul 1738 la mănăstirea Sfântul Sava din Ţara Sfântă.

În biografia sa se menționează că, după tunderea în monahism el a revenit în Serbia, s-a  nevoit câţiva ani într-o peşteră ca sihastru. Aici, pentru sfinţenia vieţii sale, Cuviosul a dobândit darul facerii de minuni.

Cuviosul Visarion  a fost trimis să apere credința ortodoxă

Patriarhul ortodox Arsenie de la Karloşitz a auzit despre viaţa şi nevoinţa Cuviosului; deoarece atunci era mare tulburare în Banat şi Transilvania în viața ortodocșilor, prin trecerea forţată la uniaţie a românilor ortodocşi, patriarhul l-a chemat pe Cuviosul Visarion, l-a hirotonit preot şi l-a trimis să apere dreapta credinţă în nord-vestul Carpaţilor. În ianuarie 1744, Cuviosul  Visarion a plecat în Banat unde a fost  primit de popor ca un adevărat sfânt. Mii de credincioşi l-au întâmpinat , au ascultat  povața sa  și au revenit în mijlocul  Bisericii Ortodoxe. Cuviosul Visarion a îndemnat  în drumurile sale poporul ortodox să rămână statornic la credința Bisericii apostolice.

 A mers printre credincioșii ortodocși  din Timişoara, apoi din  Lipova la  Arad și i-a convins pe ortodocși să nu părăsească credința ortodoxă și o mare mulțime de credincioși i-a ascultat pledoaria. Aici el a aşezat o cruce de lemn în mijlocul satului, iar ortodocșii au făcut impresionante pelerinaje sub brațele acelei Cruci a lui Hristos.  Apoi Cuviosul şi-a continuat misiunea ortodoxă de catehizare a credincioşilor. Miile de ortodocși veneau să-l asculte în numeroase localități precum Deva, Orăştie şi Săliştea Sibiului, dovedind că nu vor părăsi Ortodoxia.

 Din porunca împărătesei Maria Tereza Cuviosul a fost arestat 

   La 26 aprilie 1744, în drum spre Sibiu, a fost  arestat de armata austriacă şi dus sub excortă la Viena. Aici a fost judecat şi aruncat în cumplita temniţă de la Kufstein, din porunca împărătesei Maria Tereza. Pentru mărturisirea și apărarea credinței ortodoxe, Cuviosul  a suferit cumplite torturi: el a fost chinuit și legat în lanțuri timp de aproape un an, când și-a dat sufletul.

Cuviosul Mărturisitor  Visarion  a fost un luptător, un apostol, un   apărător  al Ortodoxiei  și a convins  numeroase sate ortodoxe  din Banat și Transilvania să  revină la credința strămoșească, la Biserica Mamă.     

Cuviosul Visarion a  fost canonizat și declarat ca Sfânt Mărturisitor

De aceea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat în februarie 1950 și l-a declarat "sfânt mărturisitor". Pomenirea lui se face în fiecare an în ziua de 21 octombrie.

cub gabriel apostol png
cub andi moisescu png
zodii care imprumuta bani jpg
Shakira cauta bona  Sursa imagine shutterstock 184651697 jpg
andreea ibacka si majda jpg
gabriel apostol jpg
prater jpg
Gabriel Apostol, fost concurent Masterchef
Carnati traditionali FOTO Shutterstock jpg
Portugalia Coreea de Sud FOTO Profimedia jpg
image
image
image
image
horoscop zilnic 15 ianuarie jpeg
Risa Hirako jpg
zodii care imprumuta bani jpg
Razvan Popescu slab jpg
Horoscop dragoste webp
shutterstock 521889163 jpg