La 26 octombrie, ortodocșii îl cinstesc cu mare evlavie pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir . Istoria sărbătorii


    În ziua de prăznuire, mii de ortodocși se roagă la moaștele  Marelui Mucenic, Izvorâtorul de MirSursa foto: Doxologia
În ziua de prăznuire, mii de ortodocși se roagă la moaștele Marelui Mucenic, Izvorâtorul de MirSursa foto: Doxologia

La sfârșitul lunii octombrie, Credincioşii ortodocşi cinstesc cu mare evlavie doi sfinți purtători ai numelui de Dimitrie. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, prăznuit de Ortodoxie la 26 octombrie este grec, iar celălalt, Cuviosul Dimitrie cel Nou, devenit Ocrotitorul Bucureștilor, prăznuit în ziua următoare, pe 27 octombrie, este bulgar, dar de secole, Sfinții Dimitrie sunt foarte populari în România.

Istoria sărbătorii 

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este un mărturisitor al lui Hristos

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, un mărturisitor al lui Hristos, s-a născut și a trăit în Salonic, în vremea persecuțiilor creștine de la sfârșitul  secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea în timpul domniei  împăraților romani Maximian și Diocletian ( anii 284-305).

Pelerinaj în moaștele Marelui Mucenic

Mai ales în ziua de prăznuire, în 26 octombrie, mii de pelerini din întreaga lume își îndreaptă pașii spre Biserica din Salonic, una dintre cele mai impunătoarea biserici ortodoxe, acolo unde se odihnesc cinstitele moaște ale Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, patronul spiritual al orașului de la Marea Egee. 

Mii de credincioși ortodocși participă la slujbe de hram

În data de 26 octombrie, în ziua de prăznuire, mii de ortodocși  din lumea întreagă participă la slujbe de hram în lăcaşurile de cult care-i poartă numele și-l  venerează pe Marele  Mucenic Dimitrie, făcătorul de minuni și tămăduitorul de boli.  Pentru aceste biserici, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este îngerul păzitor şi patronul lor spiritual.

În taină, voievodul Tesalonicului era creștin

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir , era fiul voievodului Tesalonicului, în timpul domniei împăratului roman Maximian Galeriu. Atunci, deși credinţa creştină era interzisă prin lege, tatăl Mucenicului Dimitrie era un bun creştin şi se închina pe ascuns, în camera lui de rugăciune. Voievodul înălța rugăciuni fierinți, zi de zi,  în fața celor două icoane care împodobeau altarul improvizat aici: icoana domnului Hristos și a Maicii Domnului cu Pruncul. 

Voievodul se ruga ca Dumnezeu să-i  dăruiască un copil

 În camera secretă de rugăciune, luminată de două candele, voievodul se ruga și spera ca Dumnezeu să-i dăruiască un copil.  Dumnezeu i-a împlinit dorința Voievodului. și i-a binecuvântat casa cu un băiat.

Nașterea pruncului Dimitrie a fost sărbătorită în Tesalonic

Nașterea pruncului a fost sărbătorită cu mare fast în Tesalonic.  În cinstea evenimentului, voievodul a dat un mare ospăț  pentru locuitorii orașului.

În taină, Dimitrie a fost botezat în credinața creștină

Pruncul Dimitrie a fost botezat de părinți, în mare taină, în credința creștină. Totodată, de-a lungul anilor, familia l-a educat în spiritul credinţei creştine : să fie un mărturisitor al Lui Hristos şi un credincios, care să înfăptuiască milostenia în viața semenilor.

Pentru virtuțile sale, tânărul Dimitrie a fost apreciat de împărat

După moartea voievodului Tesalonicului, împăratul Maximian a apreciat înţelepciunea şi educaţia tânărului Dimitrie şi l-a numit în demnitatea de voievod, în locul tatălui său. Locuitorii Tesalonicului l-au întâmpinat cu mult entuziasm pentru că  tânărul voievod  era un conducător care rezolva la timp problemele cetăţii.

Totuși, împăratul i-a cerut să-i omoare pe creștini

În același timp, împăratul Maximian i-a cerut tânărului voievod să se închine idolilor și să omoare toți creștinii. Curând, împăratul a aflat despre credința tânărului voievod.

Împăratul l-a condamnat la moarte

Pentru că Dimitrie a refuzat să se închine idolilor, împăratul l- a arestat, l-a torturat și l-a condamnat la moarte. Și înainte de sentința finală, Dimitrie a refuzat cu vehemență să renunțe la credința creștină. 

Creștinii erau trimiși să lupte cu gladiatorii în arenă   

Înscrisurile religioase menționează că toți creștinii  erau trimiși să lupte cu gladiatorii în arenă. În aceste lupte, șansele lor erau nule, pentru că niciun creștin nu încuraja violența.  

În temniță, Dimitrie a fost vizitat de luptătorul Nestor

Dimitrie a fost întemnițat în subsolul unei băi publice. Aici, el a fost vizitat de Nestor, un luptător creștin.  Acesta trebuia să se lupte cu protejatul împăratului, vestitul luptător Lie, sadic, hidos la chip şi renumit pentru cruzimea cu care-și ucidea semenii prin aruncarea în sulițe.

Dimitrie l-a binecuvântat pe creştinul Nestor

Îndurerat de necazurile semenilor, Nestor, un tânăr creştin din voievodat, a mers în temniţă la Dimitrie şi i-a mărturisit că vrea să se lupte cu Lie și să-l învingă, pentru a-i salva pe locuitorii Tesalonicului  de chinul la care-i supunea Lie, obişnuit să-i omoare cu suliţele. Dimitrie l-a binecuvântat pe Nestor, urându-i să-l învingă pe fiorosul Lie.

Nestor  l-a învins pe Lie, iar împăratul s-a răzbunat

La o dată de 26 octombrie, Nestor l-a invocat pe Dumnezeul lui Dimitrie, l-a învins pe Lie și l-a străpuns cu lancea pe rivalul său. Furios, împăratul a poruncit uciderea învingătorului şi a lui Dimitrie.

Dimitrie a fost ucis cu sulițe

Lui Nestor i s-a tăiat capul, iar Dimitrie a fost ucis cu suliţele; din trupul său n- a curs nici o picătură de sânge, ci mir tămăduitor de boli. Studiile cercetătorilor menţionează că Marele Mucenic a fost martirizat la Sirmium (Mitroviţa, în Serbia), dar moaştele sale au fost aduse la Tesalonic, la 26 octombrie în anul 413.

Pe locul martirajului a fost înălţată o bisericuţă

Pe locul martirajului a fost înălţată o bisericuţă, în care s-au împlinit multe tămăduiri miraculoase. În acest lăcaş, s-a rugat pentru vindecare, de o boală gravă, un credincios bogat. După însănătoşire, drept mulţumire, credinciosul a dărâmat modesta construcţie şi a construit un lăcaş sfânt mai încăpător. În timpul săpăturilor, la temelia noii construcţii s-au descoperit moaştele Sfântului Dimitrie.

zodii care sunt vampiri energetici jpg
cub mama theo rose carmen harra png
Brad Pitt (5) jpg
andreea esca 6 png
andrei duban apare in serialul wednesday jpg
Horoscop dragoste webp
cub monica anghel png
andreea antonescu jpg
Fane Croația la Campionatul Mondial de fotbal din Qatar 2022 FOTO Profimedia (2) jpg
11 septembrie
image
image
image
image
Razvan Popescu slab jpg
Horoscop dragoste webp
shutterstock 521889163 jpg
tanara dezbracata in pat jpg
zodii care sunt vampiri energetici jpg
manichiura acasa jpeg