La sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou , în zilele de 27 și 28 octombrie, au participat mii de credincioși


    Credincioșii l-au sărbătorit, cu evlavie, pe Cuviosul Dimitrie, ocrotitorul BucureștiuluiFoto: Ortodox.ROL.ro
Credincioșii l-au sărbătorit, cu evlavie, pe Cuviosul Dimitrie, ocrotitorul BucureștiuluiFoto: Ortodox.ROL.ro

La pelerinajul tradițional organizat de Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, (prăznuit în data de 27 octombrie), au participat mii de credincioși în perioada 25-28 octombrie.

Sâmbătă, 27 octombrie, de la ora 9,  la Altarul de  vară de lângă Catedrala  Patriarhală, numeroși credincioși din București și din zonele limitrofe, au venit  să se roage la Sfântul Cuvios  Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. În această zi , la sărbătoarea  Cuviosului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe  Române, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.    

În seara aceleiași zile, numeroși credincioși au fost  prezenți la Slujba de Priveghere, oficiată în Catedrala Patriarhală de Mitropolitul Ioan al Banatului, în cinstea  Sfântului Iachint de Vicina,  sărbătorit de ortodoxie la data de 28 octombrie. Totodată, duminică 28 octombrie,  credincioșii au participat la Sfânta Liturghie oficiată de la ora 9,30, în Catedrala Patriarhală, pentru sărbătoritul zilei, Sfântul Ierarh Iachint de Vicina.  

Ce trebuie să știe credincioșii despre Sfântul Ierarh Iachint de Vicina

Ultimul mitropolit al Vicinei şi  primul păstor al Bisericii lui Hristos din Dobrogea şi Ţara Românească, este arhiepiscopul Iachint. El a păstorit doar câţiva ani la Vicina, dar începând din anul 1359 şi-a mutat scaunul la Curtea de Argeş, la solicitarea marelui voievod Alexandru I Basarab, întemeietorul Ţării Româneşti, pentru că acesta  dorea să aibă un sediu mitropolitan în ţara sa. De aceea, Mitropolitul Iachint a devenit astfel păstor duhovnicesc al tuturor românilor din Dobrogea şi Ţara Românească. El a sfinţit biserici, a hirotonit  preoţi, a fost un sfetnic apropiat al marelui domn.

Ca păstor şi părinte sufletesc al tuturor românilor dintre Dunăre şi Carpaţi, mitropolitul Iachint a hirotonit preoţi pentru toate satele, a  zidit  biserici la oraşe şi sate, a întemeiat noi aşezări mănăstireşti şi  a ținut  în strânsă legătură duhovnicească Biserica Ţării Româneşti cu Patriarhia de Constantinopol.  De asemenea, mitropolitul Iachint avea grijă şi de credincioşii ortodocşi din zonele vecine, îndeosebi din Transilvania și le trimitea preoţi şi călugări misionari.

.

shutterstock 1833215881 jpg
cub theo rose anghel damian png
cub ioana ilie nastase png
foto 1   Radu Stefan Banica jpg
horoscop jpg
cub mircea baniciu png
printul harry profimedia 0685156749 jpg
Mara G si Mario Mutu  jpg
Volodimir Zelensky FOTO Profimedia
vaccin covid foto Pixabay
image
image
image
image
shutterstock 1833215881 jpg
horoscop jpg
mihai voropchievici jpg
somn shutterstock 398208937 jpg
eticheta alimente jpg
machiaj ochi rotunzi jpg