Tradiții pentru spor, sănătate și împliniri în ziua praznicului de Sfântul Andrei


    Icoana Apostolului Andrei alungă paguba, bolile și necazurile din gospodăria credincioșilorSursa foto: Basilica.ro
Icoana Apostolului Andrei alungă paguba, bolile și necazurile din gospodăria credincioșilorSursa foto: Basilica.ro

*Noaptea Sfântului Andrei ( intervalul dintre 29 spre 30 noiembrie, este o noapte încărcată de magie. În același timp, duhurile rele care zburdă în voie trebuie îndepărtate din căminul nostru. De aceea, în ajunul sărbătorii Sfântului Andrei, Cel întâi Chemat, care deschide luna darurilor, românii împlinesc tradițiile moștenite din moși-strămoși, pentru a fi sănătoși, iar norocul să nu părăsească gospodăria lor.

Icoana Sfântului Andrei, prezentă în gospodăriile cu multe necazuri

În familiile unde necazurile sunt tot mai numeroase, gospodarii respectă o veche tradiție: ei aduc în casele lor o icoană a Sfântului Andrei pentru a alunga duhurile necurate, bolile şi paguba. Icoana trebuie  sfințită în ziua praznicului.

Grâul de Sântandrei, un ritual practicat la oraș și la sat

În ajunul sărbătorii Sfântului Andrei, numită în popor Moș Andrei, Indrea, Cap de iarnă sau Ziua Lupului,  credincioșii, de la oraș și de la sat, împlinesc ritualul ”Grâul de Sântandrei”. Credincioșii pun la încolţit o cană cu boabe de grâu lângă o icoană a Sfântului Andrei. Cine nu are  o astfel de icoană poate să confecţioneze din carton o cruce în forma literei  X, asemănătoare cu crucea apostolului Andrei. Grâul poate fi semănat începând din ajunul sărbătorii şi până în ziua praznicului  la ora 24. Grâul se udă până la Anul Nou, la un interval de două zile, cu apă care să se menţină la temperatura camerei. După Anul Nou, grâul nu trebuie aruncat la gunoi, ci trebuie adăugat în hrana păsărilor din gospodărie sau să-l daţi păsărilor cerului care vin la fereastra casei voastre. Ritualul acesta anticipează cât de prosper va fi anul viitor pentru persoana care l-a semănat. Dacă grâul va creşte verde şi des, în mod cert, Noul An va aduce multe bucurii persoanei care l-a semănat.

Usturoiul atrage norocul, alungă bolile și necazurile

În tradiția populară s-a observant că acele gospodine care, în ziua praznicului  prepară multe bucate ce conţin usturoi, vor petrece cu bine iarna. Unii credincioși împlinesc în această zi și ritualul ajunării până la amiază. Acei credincioși care împlinesc acest ritual vor să traverseze iarna fără probleme, noul an să fie îmbelşugat, să aibă noroc în carieră, să se bucure de longevitate şi de sănătate deplină.

 Gospodinele împlinesc un ritual de alungare a spiritelor malefice  

În ajunul sărbătorii, gospodinele practică un  străvechi ritual prin care își doresc să alunge spiritele malefice care risipesc belșugul casei. Înainte de căderea serii, gospodinele întorc vasele din bucătărie, oale și cratițe, cu gura în jos, pentru a alunga spiritele rele care se cuibăresc în aceste vase și  risipesc belșugul atât din casa gospodinei care împlinește ritualul, cât și din localitatea unde se află căminul gospodinei.

Ritualul cu cepe prevestește prognozele sigure pentru Noul An

În tradiția populară, în noaptea Sfântului Andrei se împlinește și ritualul cu cepe, prognoze meteorologice care nu dau greș. Pentru împlinirea ritualului, în cămară sau în podul casei gospodinele  pun 12 cepe sănătoase, de aceeaşi mărime, şi le lasă acolo până în seara de Crăciun. Fiecărei cepe i se atribuie numele unei luni.  Cepele care au încolţit reprezintă lunile favorabile recoltelor din anul următor, iar cele care s-au stricat anticipează lunile ploioase sau cele în care va cădea grindină.

Ce trebuie să faci în ”Noaptea strigoilor”

Noaptea Sfântului Andrei este numită în popor şi „Noaptea strigoilor". De aceea, în multe zone din ţară, pentru a preveni unele necazuri pricinuite de spiritele malefice, care sunt foarte active în această seară, aducând boli şi pagubă, gospodinele respectă un anumit ritual: ele ung lucrurile din casă cu nouă fire de usturoi încolţit în gospodăria respectivă. În acelaşi timp, fiecare membru al familiei mănâncă şi câte un bob de usturoi.

 ”Turtica de Andrei” pregătită de tinerele necăsătorite

În ajunul sărbătorii, tinerele necăsătorite, care vor să-şi cunoască destinul, împlinesc un ritual, cunoscut în tradiția populară sub numele de ”Turtica de Andrei”. Fetele necăsătorite pregătesc în ajunul sărbătorii „Turtica de Andrei", care se  prepară din făină de grâu amestecată cu apă şi cu multă sare. Turta se coace pe plită, la foc mic, până se rumeneşte şi se mănâncă în acea seară. După împlinirea ritualului, tânăra îi adresează o rugăciune Sfântului Apostol, rugându-l să-i fie de folos. Tânărul care îi apare fetei în vis şi-i oferă o cană cu apă, ca să-şi potolească setae, după ce a mâncat turta sărată, o va cere de soţie în anul următor.

Funia cu usturoi , un ritual de protecție  

La țară, în ziua praznicului se poartă funia cu usturoi la brâu, toată ziua. Ritualul este practicat mai ales de bărbaţi şi tradiţia spune că cine-l respectă este apărat de boli, de evenimente dramatice şi de duşmanii aprigi. În acelaşi timp, în căminele cu fete necăsătorite, după împlinirea ritualului, vin peţitorii.

Pâinea  Sfântului Andrei aduce belșug, sănătate și armonie

În ajunul sărbătorii, gospodinele frământă o pâine mare și după ce aceasta se rumenește se așază pe un ştergar alb; lângă pâinea mare,  rumenită se pune o monedă de argint. Tradiția populară spune că, prin împlinirea acestei datini, Sfântul Andrei va binecuvânta gospodăria în care s-a împlinit ritualul cu belşug, cu sănătate şi cu armonie.

În ziua praznicului, nu se împrumută obiectele din gospodărie

În această zi, nu se împrumută nici un obiect din casă şi la sate se fac descântece pentru recuperarea pagubei şi a obiectelor pierdute.

Ritual pentru ca pomii să rodească

În ziua praznicului, pentru ca pomii să rodească în livezi, gospodarii  lipesc cruci făcute din ceară pe scoarţa pomilor care nu mai dau rod bogat.

O tradiție pentru sporul laptelui  

În ziua praznicului, în mediul rural, se îngroapă în grădină un drob de sare, alături de o oală de lut umplută cu untură. Ulcica respectivă stă îngropată în pământ până la Sfântul Gheorghe: atunci se dezgroapă cele două "leacuri". Se amestecă untura cu sarea şi cu această pomadă gospodinele ung ugerele vacilor,  în fiecare zi, până la Sfântul Andrei. Atunci se repetă ritualul, deoarece există convingerea că împlinirea acestei tradiții alungă farmecele făcute de dușmanii unei familii pentru ca vacile să nu aibă  mereu lapte.

 În ajunul sărbătorii se practică ritualul ”Întoarce ulcica”

Îndeosebi în mediul rural, în ajunul sărbătorii, se practică ritualul „Întoarce ulcica”, o datină menită să-l determine pe iubitul tinerei s-o ceară în căsătorie cât mai repede. La miezul nopţii, tânăra stă singură la gura sobei . Ea ţine în mână o cană nouă de lut, pe care o întoarce cu gura în jos. Pe dosul vasului, ea aprinde trei bucăţele de cărbune şi, în timp ce cărbunii ard, tânăra rosteşte o incantaţie prin care tânărul este chemat să vină cât mai repede la părinţii ei s-o ceară în căsătorie.  

Ritualul cu 41 boabe de grâu împlinit de tinerele necăsătorite

O tânără care vrea să știe dacă se căsătoreşte în anul următor,  în ajunul sărbătorii pune sub pernă 41 de boabe de grâu. Dacă în vis apare un tânăr care-i fură boabele, înseamnă că ea se va căsători, în mod sigur, în anul următor. 

Colacul care aduce noroc

Pentru a afla dacă are noroc, orice tânăra  poate să prepare un colac din aluat dospit, iar în mijlocul acestuia să pună un căţel de usturoi. Colacul trebuie lăsat într-un loc călduţ timp de şapte zile.  Dacă în acest timp usturoiul încolţeşte, fata va avea mult noroc în anul următor.  

Lupul este sprinten în ziua praznicului…

Lupul este sprinten în această zi. De fapt, o dată în an, în ziua Sfântului Andrei, lupul reuşeşte să-şi întoarcă gâtul. De aceea, în zonele de munte, gospodarii nu se duc în pădure după lemne şi au grijă ca păsările să rămână închise în coteţe, pentru a scăpa de furia lupilor.

8 boca arsenie  jpeg
Mihaela Borcea 9 jpg
FotoJet jpg
eticheta alimente jpg
Irene Cara FOTO Profimedia jpg
transylvania 3902156 1920 jpg
beneficiile colagenului pentru piele jpg
somn shutterstock 398208937 jpg
cristiano ronaldo campionatul mondial 2022 jpg
Kathryn Lord webp
image
image
image
image
mihai voropchievici jpg
somn shutterstock 398208937 jpg
eticheta alimente jpg
machiaj ochi rotunzi jpg
beneficiile colagenului pentru piele jpg
4 printesa diana 2 jpg jpeg