Cârnați de porc în sos de vin, un adevărat deliciu. Rețeta care se pregătea în 1965
Cârnații se numără printre cele mai consumate preparate tradiționale în rândul românilor. Deși există numeroase tipuri de cârnați în comerț și există mai multe moduri de a găti cârnații, există o rețetă specială care datează din anul 1965.

Textul original al retetei: „400 g carnati, ½ pahar cu vin alb, 50 g unt, nucsoara, 1 kg cartofi, patrunjel verde, sare. Se fierb 5 minute carnatii cu ½ ceasca de apa clocotita cu sare. Se arunca apa si se inlocuieste cu vin. Se adauga nucsoara cat o boaba de piper si untul. Se acopera si se fierb la foc potrivit 15 minute. Se servesc cu cartofi fierti in apa cu sare si apoi presarati cu verdeata.”, apare notat pe site-ul reteteistorice.ro.
Ingrediente pentru cârnați de porc în sos de vin
- 400 g cârnați de porc;
- 1/2 pahar vin alb;
- 50 g unt;
- putina nucșoară;
- 1 kg cartofi;
- puțin pătrunjel verde;
- puțină sare.
Mod de preparare
Cârnații se pun la fiert în apă cu sare, oala se acoperă cu un capac și se lasă pe foc timp de 5-10 minute. Cu ajutorul unei scobitori se înțeapă cârnații de porc pentru a nu plesni.
După ce a trecut timpul indicat de fierbere, se aruncă apa și se pune vin. Se lasă în continuare pe foc, la fiert, în vin. Între timp se adaugă nucșoara și se continuă fierberea pentru încă 15 minute, oala având capacul pus.
Cârnații trebuie întorși de pe o parte pe alta în timp ce stau pe foc și înțepați cu o scobitoare, dacă mai este cazul.
Până se gătesc cârnații de porc în sosul de vin, separat se curăță cartofii de coajă; se spală foarte bine și se taie în cubulețe. Se pun la fiert în apă cu sare.
Când cârnații sunt gătiți și cartofii au fiert, este nevoie de un platou pe care sunt așezați cârnații, iar sosul care a rămas de la fierbere se toarnă deasupra lor. Se servesc alături de cartofii fierți și asezonați cu pătrunjel verde. Poftă bună!