Ce trebuie să adaugi în salata clasică de vinete, ca să nu aibă gust amar. Trucul pe care bucătarii cu experiență nu ți-l spun
Salata de vinete se numără printre cele preferate de români. Gustoasă, răcoroasă și cu un gust unic, ajunge să fie nelipsită de pe mesele gospodinelor, mai ales în perioada de vară. Cu toate acestea, apare un mic inconvenient: gustul amărui pe care salata îl capătă de cele mai multe ori.

În rândurile de mai jos vom aminti motivul pentru care salata de vinete devine uneori amară, și cum putem evita acest lucru.
Ce oferă gustul amar salatei de vinete
Vânăta este una dintre cele mai folosite legume în bucătăriile din întreaga lume. Deși este apreciată pentru versatilitatea sa culinară, uneori poate căpăta o aromă amară. Această caracteristică este legată de prezența unor substanțe numite alcaloizi, compuși organici ce conțin azot.
În doze mici, aceștia pot avea efecte benefice, inclusiv un rol de protecție împotriva anumitor tipuri de cancer. Totuși, acumularea lor în cantități mai mari - mai ales în vinetele prea coapte sau păstrate necorespunzător - poate fi dăunătoare, în special pentru persoanele care suferă de osteoporoză, artrită sau gută.
Cum prevenim apariția gustului amărui din salata de vinete
1. Primul și cel mai important pas constă în alegerea unor vinete cât mai tinere și proaspete, recoltate înainte să ajungă la maturitate și să își formeze semințele.
2. Este important să presărăm sare peste vinete înainte de a le găti. După ce le-am curățat și tăiat, pe suprafața lor se presară sare și se lase să acționeze 30 de minute, apoi se clătesc sub jet de apă rece și se șterg cu un prosop de hârtie.
3. Coacerea corectă - este indicat ca vinetele să fie coapte la cuptor, iar înainte de a fi făcută salata, să fie suficient de coapte.
4. Adăugarea uleiului de măsline în salata de vinete nu doar că alungă gustul amar, dar oferă și o îmbunătățire a acestuia.
5. Gustul amar poate fi balansat cu ajutorul anumitor ingrediente aromatice pe care le putem adăuga în salata de vinete. Usturoiul, ceapa, roșiile și sucul de lămâie îmbunătățesc gustul salatei, și oferă un plus de prospețime și savoare.

































