Cei mai buni cozonaci cu nucă! Trei reţete delicioase
Nimic nu se compară cu mirosul şi gustul unui cozonac făcut în casă. Pentru cei care vor să se înfrupte din acest desert simplu şi delicios, vă prezentăm trei reţete pentru cei mai buni cozonaci cu nucă.
Mirosul de cozonac aminteşte multora de copilărie, când stăteau pe lângă mame sau bunici în timp ce acestea frământau aluatul şi pregăteau tăvile pentru a le pune la cuptor. Chiar dacă nu e Crăciun sau Paşte, poţi oricând să faci şi tu un cozonac delicios cu nucă.
Cei mai buni cozonaci cu nucă: Cozonac fără dospire
Dacă nu vrei să petreci ore în şire în bucătărie, dar vrei gustul "ca la mama acasă", iată o reţetă perfectă pentru cei mai buni cozobaci cu nucă fără dospire.
Ingrediente: 1 kg făină; 100 g unt; 400 ml lapte; 3 ouă; 300 g zahăr; 40 g drojdie; 50 g stafide; ½ fiolă esenţă rom; ½ linguriţă sare; 1 linguriţă coajă rasă de lămâie; 1 linguriţă coajă rasă de portocale; 2-3 linguri cacao; 100 g nuci mărunţite; ½ fiolă esenţă rom; 3-4 linguri zahăr; 10 linguri lapte
Mod de preparare: Uită de maia şi de alte procese migăloase care îţi răpesc timp preţios. Nu ai nevoie de ele pentru a obţine cei mai buni cozonaci cu nucă. Poţi obţine un aluat pufos, crescut şi gustos astfel: cerne făină împreună cu sarea într-un lighean mai mare. Dizolvă drojdia în puţin lapte călduţ şi toarn-o într-o gaură făcută în făină. Adaugă ouăle, untul topit, aromele, stafidele şi zahărul şi frământă uşor, până amesteci toate ingredientele. Adaugă apoi laptele, treptat, şi frământă totul până când aluatul ţi se dezlipeşte de pe mâini sau devine elastic. Acoperă bolul cu un prosop şi pune-l într-un loc călduros, la crescut, timp de 30-40 de minute.
În timp ce aluatul dospeşte, pregăteşte umplutură, amestecând bine toate ingredientele. Bate şi un ou într-un bol mic, pentru a-l folosi la ungerea cozonacilor în tavă.
Când aluatul şi-a dublat volumul, separă-l în două. Întinde fiecare bucată pe masă de lucru, cu un sucitor sau cu mâna, toarnă jumătate din umplutură şi rulează-l. Pune-l într-o formă unsă în prealabil cu unt. Procedează la fel şi cu cealaltă bucată de aluat. Unge suprafaţa cozonacilor cu oul bătut şi bagă-i pe amândoi la cuptor, timp de 40-45 de minute, la foc potrivit. Cozonacii sunt gata când încep să parfumeze casă şi să formeze o crustă rumenă.
Cozonac cu nucă şi cacao
Poţi obţine cei mai buni cozonaci cu nucă şi cacao cu o reţetă foarte simplă.
Ingrediente: 1 kg faină; 50 g drojdie; 400 g zahar; 500 ml lapte; 100 ml ulei; 6 ouă ecologice; coaja de la o lămâie babană; esenţă de rom; 3-4 buc de rahat; 2 linguri cacao; nucă măcinată; vanilie; 1 praf de sare.
Mod de preparare: Secretul celor mai buni cozonaci cu nucă şi cacao constă în utilizare ingredientelor la temperatura camerei şi în eliminarea albuşurilor din aluat (ele se folosesc la umplutură).
Cerne făina de 2-3 ori. Prăpară maiaua din drojdie cu 2 linguri făină şi 50 ml lapte. Se dizolvă zahărul (350 g) şi vanilia în restul de lapte, căldut. Gălbenuşurile se freacă cu sare, coajă de lămâie. Adaugă peste făină maiaua, laptele, gălbenuşurile treptat, frământând continuu. La sfârşit, adăugă uleiul şi mai frământă aproximativ 5 minute. Lăsă la dospit o oră.
Între timp, amestecă nuca cu albuşurile bătute spumă, cu 50 g zahăr, 2 linguri cacao şi rom. Porţionează aluatul în trei părţi egale. Întinde foaia de aluat, adaugă deasupra umplutura de nuca şi rahat, rulează, stropeşte cu apă şi presărează zahăr. După ce îl pui în tavă, mai lasă-l la dospit cam 30 minute, după care pune-l la copt, 45 minute, la foc potrivit.
Cei mai buni cozonaci cu nucă: Cum să prepari cel mai pufos cozonac
Orice gospodină vrea să îi iasă cozonacul cât mai pufos. Iată ce trebuie să faci pentru a obţine cei mai buni cozonaci cu nucă.
Ingrediente: 2 kg făină; 650 g zahăr; 1 esenţă de lămâie; coajă de la 2 lămâi; 7 ouă; 4 plicuri drojdie uscată; 150-200 ml ulei; 1 linguriță sare; 1,200 l lapte; 300 g nucă; 500 g rahat; 3-4 linguri cacao; 200 g stafide
Mod de preparare: Toci nuca grosier, amesteci cu cacao și cu zahăr (cca 150 g) și apoi cu stafidele. Umplutura trebuie să fie uscată. Cerni făina într-un vas și presari peste ea drojdia. Pui laptele pe foc împreună cu zahărul şi sarea și înfierbânți bine. Adaugi esența și coaja de lămâie.
Pentru a avea cei mai pufoşi şi buni cozonaci cu nucă, torni amestecul peste făină și omogenizezi puțin cu lingura. Adaugi apoi ouăle bătute. Frămânți bine și, în cazul în care coca este lipicioasă, mai adaugi făină (o mână sau două). Torni câte puțin ulei și frămânți iar coca. După ce nu se mai lipește de mâini, acoperi și lași la cald, la dospit. Aluatul este destul de moale, dar crește minunat de bine și repede. Nu mai trebuie bătut decât de 3-4 ori și gata.
Formezi cozonacii, întinzi aluatul cu mâna și pui pe o parte umplutura de cacao și pe cealaltă rahat tăiat bastonașe.
Lași la dospit circa 30-40 de minute și apoi îi coci la foc micuț aproximativ 10 minute până fac crustă, după care la foc mai mare încă 20, în funcție de cuptor. Îi scoți când au trecut testul cu scobitoarea.