Chef Florin Dumitrescu îşi dezvăluie o parte dintre secrete: «În două ore, hrănesc familia şi jumătate de stradă»

image

În bucătăria profesională, viaţa este o cursă contra cronometru. Acolo găteşti la foc continuu pentru 300-500 de persoane şi, evident, este multă adrenalină. Chef Florin Dumitrescu cunoaşte această adrenalină încă de când avea 14 ani şi a devenit dependent de ea. Ne-a povestit pe larg ce înseamnă pentru el gătitul, cu ocazia lansării cărţii sale de reţete româneşti, la care a lucrat timp de 3 ani.

Click!: Cum ţi-a venit ideea unei asemenea cărţi şi de unde ai adunat reţetele?

Chef Florin Dumitrescu: Ideea a apărut în plimbările mele prin ţară, când am văzut cu ochii mei că bucătăria românească chiar există, nu suntem doar un popor de mămăligari sau făcători de colivă. Am învăţat că mâncarea românească este foarte diversă şi că ne putem permite să dezvoltăm chiar şi bucătăria de fine dining. Am tot adunat vreo 3 ani la reţete, pe care, evident, le-am şi gătit, pentru a le testa.

Pe ce tip de preparate eşti specializat?

Îmi place să gătesc orice, dar am dezvoltat o pasiune aparte pentru sosuri, mai ales cele gătite după tehnica franţuzească.

În opinia ta, ce contează la o farfurie: gustul, aspectul, sau cât de sănătos e preparatul?

Ideal ar fi să avem o combinaţie între cele trei, dar, din păcate, avem doar două combinaţii posibile, de regulă. Niciodată a treia nu reuşeşte să vină în completarea celor două.

image
Este jurat în cadrul emisiunii „Chefi la cuţite” (Antena 1)

Cât găteşti la restaurant, cât găteşti acasă, pentru familie?

La restaurant ajung şi la 16 ore într-o zi. Îmi place că am cuptoare puternice şi toate dotările necesare, astfel încât lucrurile merg repede. Acasă gătesc doar la zile mari pentru că nu am răbdare. Dar când o fac, în maximum două ore hrănesc familia şi jumătate de stradă. De regulă, soţia, soacra şi mama sunt şefele în casă. Eu trec la cratiţă când avem o masă specială în familie sau când fetele au poftă de ceva deosebit, când avem chef să mâncăm duminica în curte, spre exemplu. 

Cum îşi menţine silueta un bucătar care e zilnic înconjurat de bunătăţi?

În momentele acelea când găteşti nu ai nevoie de mâncare, te saturi doar din miros. În afara bucătăriei profesioniste e mai greu să-ţi menţii silueta. Sincer, eu nu mi-am făcut un scop din a da bine pe sticlă, la televizor. Am ajuns la concluzia că vreau să mă simt bine cu mine şi nu îmi place să-mi fie foame. Problema e că mănânc prea mult şi atunci apar şi problemele de sănătate. Dar o să încep sala ca să pot mânca ce şi cât vreau!

Alte planuri de viitor?

Pe lângă filmări, care deja sunt parte din programul meu zilnic, îmi doresc ca la anul să lucrez serios la deschiderea unui restaurant.

A scos o carte cu reţete româneşti

image

La începutul acestei luni, Florin Dumitrescu şi-a lansat la Sibiu cartea „Româneşte. Punct şi de la capăt”. A adunat în ea peste 60 de reţete româneşti, culese din toată ţara şi adaptate la vremurile moderne, conform viziunii sale. Fiecare preparat are o poveste, iar printre cele mai interesante se numără balmoşul din Bucovina, storceagul descoperit în gospodăriile pescarilor sau laptele de bou, găsit în Ţara Moţilor. 

Cum era pedepsit la începuturile carierei, când greşea un preparat

În bucătărie se cam face militărie. Florin Dumitrescu a fost educat în acest spirit încă de când a pornit în acest domeniu. Se întâmpla pe când avea 14 ani şi jumătate şi a intrat pentru prima dată într-o bucătărie profesionistă. „Le-am spus că am 17 ca să mă poată angaja. Primul an am spălat faianţa, curăţam legume, iar singurul fel de mâncare pe care îmi era permis să îl fac era piureul de cartofi. În fiecare zi îl făceam altfel şi cred că în total am făcut 350 de feluri diferite. Dacă unul nu era bun şi într-o zi nu se mânca, eram pus, ca pedeapsă, să mănânc eu tot ce rămânea. O altă pedeapsă era să curăţ bucătăria”.

Şi Chef Sorin Bontea a lansat o carte cu reţete pentru bolnavii de gută

image

Chef Sorin Bontea, unul dintre cei trei juraţi ai show-ului „Chefi la cuţite” (Antena 1), a lansat un proiect special. În colaborare cu o companie farmaceutică, acesta a realizat peste 30 de reţete dedicate celor care suferă de gută. “A fost muncă de documentare, un efort susţinut de a învăţa cât mai multe lucruri şi zile întregi de gândit combinaţii şi amestecuri de gusturi. Am  avut multe discuţii cu medici pentru a înţelege exact cum acţionează această afecţiune şi ce trebuie făcut. E unul din cele mai frumoase proiecte din care am făcut parte şi mă bucur că prin prisma meseriei mele pot veni în ajutorul unor oameni”, a declarat Sorin Bontea.

cub cub anamaria prodan laurențiu reghecampf png
Shakira şi Pique FOTO EPA-EFE
brenciu si nevasta jpg
image jpeg
image jpeg
cub alexandru arsinel png
Alessia Raiciu 3 webp
cub laurette png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
7CLxHrpITMEJ GI HUhnKNJnM4jyrjqRP riXZOgnFvFAiVRc533CUEhHMgHH MCxNEWudHIA2XnWvdBRXzIAzsZs9NdxvEPKPEnlxgUGUM68jCIuA41fl2LbFplKlQZLMIfBCkEgnd4HYRNCY7tueY
7dk28ju7dQSbDtVJazOYDjc6UwLYbuuqW uSDgTl9Oq9o6KBkEqax4sEGHNYtsO7rYOIB1kscU5M5sZLBkKepARmXjhHiuQ9yo 5tmivtJ nCglmiv9zk0bjGh2R ZCIgywT4  uHIm86Vsc2asOFcE
image png
cub cheating wife png
hororoscop jpg
sursa foto Pexels.com