Ciorbă de urzici cu afumătură - Reţetă
Dragelor aţi gătit vreodată o ciorbă de urzici cu afumătură? Este tare gustoasă, iar rezultatul final va fi apreciat de toată familia. Spor la gătit!
Urzicile conţin un număr mare de aminoacizi, vitamine (A, B2, C, K), clorofilă, săruri minerale (calciu, magneziu, fier, siliciu) substanţe proteice, acid folic etc. Datorită acestui bogat conţinut, ele sunt folosite atât că aliment cât şi că plante medicinale în cure pentru regenerarea organismului şi pentru detoxifierea lui. Tocmai de aceea ar trebui să încercaţi această reţetă de ciorbă de urzici cu afumătură.
Dacă aveţi posibilitatea încercaţi să folosiţi pentru această reţetă de ciorbă de urzici cu afumătură ingrediente de casă şi nu cumpărate din magazin. Astfel, ar fi bines ă folosiţi ouă de casă, cârnat şi smântână de la ţară.
Ciorbă de urzici cu afumătură: INGREDIENTE
- O pungă cu urzici
- nişte cârnat afumat (puteţi pune jumere şi puţin bacon, dar e bun orice tip de afumătură aveţi prin frigider)
- 2 morcovi
- o ceapă
- o ţelină
- pătrunjel sau păstârnac
- o cutie de smântână (cam 200 grame)
- 4 ouă
- 2 linguri de făină
- 2 căţei de usturoi
- o linguriţă de boia
- sare
- piper
Ciorbă de urzici cu afumătură: MOD DE PREPARARE
Aşa se prepară o ciorbă de urzici cu afumătură. Puneţi într-o oală mare apă la fiert. Urzicile trebuie spălate, apoi opărite în apă clocotită, cam 5 minute. Între timp, curăţaţi legumele şi le daţi pe răzătoare. Ceapa o lăsaţi întreagă. Apoi le puneţi la fiert, împreună cu afumătură.
Urzicile, după ce s-au fiert puţin, le scurgeţi de apă, le spălaţi cu apă rece apoi le tăiaţi cozile, dar numai ălea mai mari. Codiţele mici pot rămâne. Le tocaţi apoi, dar nu foarte mărunt. Cam după 20 de minute de când au început legumele să fiarbă, puteţi sparge un ou, iar gălbenuşul se bate cu smântână, apoi se adaugă făina şi puţină zeamă de pe legume, dar să fie răcită. Încă puţin şi această ciorbă de urzici cu afumătură va fi gata.
Se adaugă apoi în oală în care au fiert legumele. Apoi se adaugă usturoiul, tăiat foarte mărunt şi se sparg încă trei ouă. Le puteţi sparge astfel încât să rămână întregi sau le puteţi bate cu furculiţa, şi vor arată “franjuri”, potrivit mamebune.ro. Se adaugă apoi urzicile şi se potriveşte gustul de sare şi piper. Gata! Acum această ciorbă de urzici cu afumătură poate fi servită alături de cei dragi. Poftă bună!