Cotlete mureșene cu găluște
Ingrediente
6 cotlete de porc (200 g fiecare)
2 cepe medii
1 rădăcină de pătrunjel sau 1 păstârnac
2 căni supă de vită
1 pahar vin alb sec
2 linguri ulei de floarea-soarelui
1 ½ lingură pastă de roşii
1 linguriţă seminţe de chimen
1 lingură pătrunjel verde tăiat fin
2 linguri făină
1 linguriţă sare
1 vârf de cuţit de piper negru măcinat
1 ardei capia
Pentru găluşte
2 pahare făină
3 ouă
1 lingură sare
2 linguri apă
Preparare
Speli carnea, apoi o ștergi cu o cârpă curată și uscată. Încingi uleiul într-o tigaie cu marginile înalte, dai cotletele prin făină, asezonezi cu sare și piper și le rumenești, la foc iute, pe ambele părți, apoi le scoți într-o tavă. Separat, speli și tai, nu foarte mărunt, legumele și le sotezi în tigaia în care ai rumenit carnea. După ce s-au înmuiat, presari restul de făină, torni pasta de roșii, vinul și supa de vită. Amesteci, ca să nu se formeze cocoloașe, lași la fiert 5-6 minute, apoi presari chimenul și mai ții 10 minute. Dai sosul deoparte. Încingi cuptorul, la foc mediu (180 de grade C). Torni sosul peste cotletele din tavă și o bagi în cuptor 60 de minute. Între timp, prepari găluștele. Cerni făina pe o planșetă de lucru sau pe masa curată, faci o gropiță în mijlocul ei, presari ½ linguriță de sare, 2 linguri de apă și ouăle bătute ușor. Frămânți până obții un aluat de consistență moale. Îl dai la frigider aproximativ 10-15 minute. Pui la fiert o oală cu 2,5 litri de apă, adaugi restul de sare și formezi cu o linguriță găluște, cât un deget mic de copil. Le fierbi cam 12-15 minute, apoi le pui în tavă peste cotlete. Presari cu pătrunjel tăiat fin și servești.