Cozonac cu nucă – Albert Daniel Bertoni
Ingrediente:
1 kilogram de făină
35 grame drojdie
300 grame de zahăr
400 mililitri de lapte
100 mililitri de ulei
4 ouă
coajă de la o portocală
1 sticluţă esenţă de rom
4 linguri de cacao
400 g nucă măcinată
1 praf de sare
Preparare:
Se cerne făina de 2 ori că să iasă cozonacul pufos. Apoi, se prepară maiaua din drojdie şi 50 de mililitri de lapte. Se dizolvă zahărul (250 de grame) în restul de lapte, care este încălzit în prealabil. Gălbenuşurile se freacă cu sare şi cu coaja de portocală.
Apoi, se adaugă peste făină maiaua, laptele, gălbenuşurile, treptat, timp în care compoziţia se frământă continuu. La sfârşit se adaugă uleiul, iar mai apoi se mai frământă compoziţia încă 10 minute până vom observa că în aluat sunt bule de aer.
Se lasă la dospit în jur de o oră. Între timp, se amestecă nuca cu albuşurile bătute spumă, cu 50 grame de zahăr, cacao şi esenţă de rom. Se porţionează aluatul în 2 părţi egale, apoi se întinde foaie de aluat, se adauga deasupra umplutura de nucă, apoi se împletesc cele două părţi şi le punem în tavă. Ungem cozonacii cu ou bătut, şi se mai lasă la dospit circa 30 minute, după care se coc timp de 35-40 minute, la foc potrivit.