Cozonac cu nucă reţeta simplă
Ce spuneţi de un cozonac cu nucă reţeta simplă? Gospodinele au plecat deja la cumpărături, iar sâmbătă vor frământa pentru cozonaci, aşa că n-ar fi rău dacă am învăţa şi varianta mai simplă a acestui preparat delicios.
Cozonac cu nucă reţeta simplă: INGREDIENTE
- 100 grame unt
- 2 ouă
- 50 grame drojdie proaspătă
- 100 grame zahăr
- 200 ml lapte de vacă
- un vârf de linguriţă sare
- 600 grame făină albă calitate superioară
- 500 grame nuci
- 4 linguri cacao pudră
- 5 linguri zahăr
- 3 linguri lapte praf
Cozonac cu nucă reţeta simplă: MOD DE PREPARARE
Cum se prepară cozonac cu nucă reţeta simplă. Mai întâi facem aluatul: Topim untul într-o cratiţă, la foc mic. După ce stingeţi focul, lăsaţi să se răcorească. Cu o lingură mixaţi bine drojdia cu ouăle şi sarea, până se omogenizează. Turnaţi zahărul şi laptele în untul topit fierbinte şi amestecaţi bine. Adăugaţi laptele, zahărul, untul la ouăle cu drojdie. Adăugaţi făină şi frământaţi un aluat moale care să nu se lipească de mâini. Acoperiţi bolul cu aluat cu o folie alimentară şi lăsaţi la un loc cald aproximativ o oră, până creşte în volum de două ori. Împărţiţi aluatul în trei părţi. Apoi fiecare parte o tăiaţi în două şi formaţi în total şase bile de aluat.
Nucile le mărunţiţi bine, fie cu făcăleţul, sau maşină de tocat, sau alte ustensile. Adăugaţi pudra de cacao, amestecaţi. Apoi zahărul şi amestecaţi. Şi laptele praf, amestecaţi bine. Cu puţin lapte sau apă fiartă, diluaţi compoziţia de nuci şi adăugaţi câte puţin şi amestecaţi până nu devine o compoziţie omogenă şi groasă, ca un gem. Ungeti cu ulei tăvile pentru cozonac. Fiecare bilă, pe rând, o întindeţi cu făcăleţul într-o foaie subţire şi ovală. Puneţi două linguri de umplutură şi o întindeţi uniform pe toată suprafaţă foii, mai puţin pe margini. Aici puteţi adaugă şi bucăţele de rahat, va fi mult mai frumos şi gustos. Rulaţi foaia, apăsând uspr marginile, ca să nu iasă umplutură, potrivit lalena.ro. Încă puţin şi acest cozonac cu nucă reţeta simplă va fi gata.
La fel mai întindeţi şi mai rulaţi o foaie de aluat. Aceste două rulade le împletiţi în formă de spirală. Acesta va fi un cozonac, pe care îl puneţi într-o tavă de copt pregătită mai înainte, şi îl lăsaţi la un loc cald că să crească bine. În aşa fel formaţi încă două cozonaci. După aproximativ o oră, când cozonacii au crescut bine, îi ungeţi cu o pensulă, cu gălbenuş de ou şi le puneţi la cuptor la temperatura medie. Când se rumenesc bine îi scoateţi din cuptor şi îi lăsaţi să se răcorească puţin. Sperăm să vă placă acest cozonac cu nucă reţeta simplă. Poftă bună!