De unde vine, de fapt, rețeta pastelor carbonara. Cine le-a inventat și ce trebuie să știi despre ele

Ultima actualizare:

Știm că există mulți iubitori ale rețetelor de paste, mai ales cele carbonara, dar știi de unde provin, cine le-a inventat și care este istoria lor? Ei bine, probabil mulți dintre voi cred că aceste paste carbonara sunt originare ale bucătăriei italienești, dar potrivit unui profesor, nu este așa.

Cine a inventat, de fapt, reteta pastelor carbonara? (foto: Shutterstock)
Cine a inventat, de fapt, reteta pastelor carbonara? (foto: Shutterstock)

Unde a apărut pentru prima dată rețeta pastelor carbonara?

Potrivit unui articol publicat pe 23 martie de Financial Times, expertul italian în alimentație Alberto Grandi susține că celebra rețetă de paste carbonara nu este o mâncare italienească, ci a fost de fapt inventată de către americani.

Se crede că preparatul a fost făcut pentru prima dată de un bucătar italian în 1944 pentru soldații americani, folosind rații de slănină și ouă. Dar, prima rețetă de paste carbonara a fost publicată în SUA, într-o carte de bucate, în 1952.

În timp ce, în Italia, celebrul fel de mâncare a fost publicat în revista La Cucina Italiana în august 1954. Și, de fapt, și modul în care este preparată rețeta diferă în aceste zone. De exemplu, în SUA, când a apărut pentru prima dată, ingredientele acesteia includea ouă, slănină și paste făinoase.

În Italia, la rețetă se adaugă pătrunjel și brânza gruyere. Expertul Alberto Grandi a scris pentru prima dată despre originile pastelor carbonara în 2018, în cartea sa „Denominazione di origine inventata”, teză susținută de autorul Luca Cesari în cartea sa de bucate din 2021 „The Discovery of Pasta: A History in Ten Dishes”.

Prima rețetă de paste carbonara a fost publicată în SUA, în 1952
Prima rețetă de paste carbonara a fost publicată în SUA, în 1952

Expertul a creat o întreagă dispută în Italia

Declarațiile expertului a creat o întreagă dispută după publicarea articolului în Financial Times: „Italienii sunt atât de provinciali încât le pasă doar atunci când americanii scriu despre noi. Este un fel de naționalism banal care trece prin alimente. Oamenii o consideră neimportantă, dar creează un anumit climat – nu ar trebui să-l ignorăm”, a declarat el, potrivit publicației BBC.

De asemenea, el a mai adăugat că italienii sunt prea „obsedați” de originile lor pe măsură ce își construiesc identitatea în jurul unui set de adevăruri incontestabile despre mâncare – adevăruri despre care se crede că sunt vechi, deci sacre.

Sunt până la urmă pastele carbonară italiene? Ei bine, potrivit autoarea cărții „Carbonara perfectă”, Eleonora Cozzela, da: „Nu există nici o îndoială că identitatea rețetei de paste carbonara este italiană”. Și chiar dacă preparatul a fost inventat de cei ce nu sunt de origine italieni, acum este indiscutabil romană. Asta pentru că ingredientele sunt chintensețiale romane.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!      

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tepari 01 jpg
image
image
image
image
image
image
omleta pexels jpg
familie la masa de sarbatori jpg
horoscop shutterstock jpg
femeie fericită singura jpg
horoscop zilnic 15 aprilie jpg
sarmale freepik jpg
coafura1 jpg
Nuante de par in tendinte la finalul lui 2022  Sursa foto shutterstock 523630864 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net