Deliciu de toamnă: Gem de mere coapte

18 noiembrie 2021
image
Foto: savoriurbane.com

Gemul de mere coapte și caramelizate este o delicatesă pe care sigur o făceau bunicile vostre! Iar când casa se umplea de mirosul scorțișoarei, însemna că sezonul rece se apropie cu pași repezi. Uite cum poți să faci un gem de mere delicios tocmai bun pentru serile de iarnă!

Ingrediente Gem de mere coapte            

2,5 kg mere dulci-acrișoare (cântârite fără cotor)

500 g zahăr

2 lingurițe rase de scorțișoară

1-2 lămâi

vanilie/zahăr vanilat

batoane de scorțișoară

anason stelat

2-3 felii de ghimbir

cuișoare

Mod de preparare Gem de mere coapte  

Alegeți mere dulci-acrișoare foarte zemoase. Sunt cele mai bune pentru această rețetă.

Spălați și curățați merele de cotor, lăsând coaja. Puneți cuptorul la încins la 180°C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta medie spre înaltă la cele pe gaz. Tăiați merele în 4 și așezați jumătate din ele într-un vas termorezistent sau o tavă.

Presărați  deasupra o parte din zahăr (cam 150 g) și puneți o parte din scorțișoara pudră și batoane, câteva felii de lămâie și un plic de zahăr vanilat. Adăugați, dacă vreți, și o steluță de anason.

Deasupra așezați și restul de mere, peste care presărați încă 150 g zahăr și restul de arome. Sub vasul termorezistent așezați o altă tavă cu o hârtie de copt deoarece, în timpul coacerii, merele fac spume și acestea pot curge din formă.

Coaceți merele la 180°C timp de 30 de minute sau până ce se caramelizează ușor. Apoi transferați totul într-o cratiță, adăugați și restul zahărului și mai fierbeți acest gem de mere cca. 15 minute la foc mic, cu capac.

Scoateți apoi din gem batoanele de scorțișoară, anasonul stelat, cojile de lămâie. Dacă vreți, puteți pasa merele coapte și caramelizate cu un procesor alimentar. În principiu nu este obligatoriu, merele fiind deja complet dezintegrate. Puteți sări peste acest pas dacă doriți un gem de mere cu mici bucățele de fruct în el.

Mai puteți adăuga, după gust, zahăr, vanilie sau scorțișoară și mai lăsați pasta pe foc preț de un clocot (cca. 1-2 minute). Puneți în borcane și închideți bine capacele, conform savoriurbane.com.  

mihai rait dorel din las fierbiti are o sotie superba cum arata si cat de frumoasa este ana maria size19 jpg
1 vladimir putin coronavirus 1 jpg jpeg
1 o femeie la laptop jpg jpeg
kate middleton jpg jpeg
retete cartofi png
Foto mare Tom Cruise  GettyImages 1395809219 jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
woman 591576 1920 jpg
sare cartofi prajiti jpeg
yoga 2176668 1280 jpg
retete cartofi png
cuplu
femeie bronz jpeg