O reţetă gustoasă pe zi: Baclava
Ingrediente500 g foi de plăcintă300 g miez de nucă150 g unt2 linguri scorţişoară măcinată200 g zahăr150 ml miere de albine200 ml apă3 linguri rom
Preparare
1. Treci miezul de nucă prin maşina de tocat, îl amesteci cu scorţişoara măcinată şi tai foile de plăcintă la dimensiunea tăvii în care urmează să fie coaptă baclavaua.
2. Ungi tava cu unt sau margarină, aşezi două- trei foi de plăcintă, unse fiecare cu unt, presari un strat de nucă cu scorţişoară, adaugi alte două-trei foi de plăcintă unse şi presari alt strat de nuci cu scorţişoară. Închei cu alt set de două-trei foi de plăcintă pe care le ungi bine şi deasupra.
3. Cu ajutorul unui cuţit bine ascuţit, tai prăjitura (în romburi sau pătrate) şi introduci tava în cuptorul bine încălzit pentru aproximativ 30 de minute, până când foile de deasupra sunt frumos rumenite.
4. Între timp, fierbi apa cu zahărul, adaugi romul şi torni siropul fierbinte peste baclavaua proaspăt scoasă din cuptor. Siropul trebuie să fie suficient pentru a acoperi bine prăjitura. La sfârşit, torni peste prăjitură mierea de albine şi laşi baclavaua să se însiropeze bine câteva ore înainte de a fi servită.