O reţetă gustoasă pe zi: Marmeladă la cuptor
Ingrediente
2 kg gutui bine coapte
1 baton scorţişoară
coaja de la o lămâie
600 g zahăr
100 g fistic
Preparare
Speli gutuile, le cureţi şi le tai felii. Pe măsură ce le tai, le pui în apă ca să nu se înnegrească. Le pui într-o oală cu fundul gros, cu apă cât să le acopere, adaugi scorţişoara şi coaja de lămâie şi laşi să fiarbă la foc mic circa 35 de minute.Scurgi apa în care au fiert, scoţi scorţişoara şi mixezi fructele până obţii o pastă fină. Cântăreşti pasta şi o pui înapoi în oală. La un kilogram de pastă pui 00 g de zahăr şi şase linguri de zeamă de lămâie.Amesteci cu o lingură de lemn până se dizolvă zahărul, apoi laşi să fiarbă la foc mic 1,5 ore, amestecând din când în când, ca să nu se prindă. Marmelada este gata când se îngroaşă foarte tare.Ungi o tavă cu unt şi întinzi marmelada uniform, nivelând cu o lingură înmuiată în apă rece. Dai tava la cuptor o oră, la foc mic. O laşi să se răcească, apoi răstorni tava pe un fund de lemn. Presari deasupra fistic curăţat şi zdrobit.