O reţetă gustoasă pe zi: Prăjitură cu miere și cremă caramel
Ingrediente Prăjitură cu miere și cremă caramel:
Pentru blat: 5 ouă, 200 g zahăr, sare, 160 g făină, 3 linguri miere; Pentru cremă: 50 g unt, 150 g mascarpone, 75 g zahăr pudră, 100 g smântână pentru frişcă; Pentru crema caramel: 600 g zahăr, 330 ml lapte, 300 ml apă, 5 linguri făină, 250 g unt; Pentru decor: 200 g nuci.
Pentru blat, baţi ouăle cu un praf de sare, apoi adaugi treptat zahărul. Torni mierea şi continui să mixezi până când compoziţia va creşte în volum de 3-4 ori şi va deveni pufoasă. Adaugi toată făina şi o amesteci uşor cu o paletă, de sus în jos. Coci blatul 15 minute la 200 ºC, apoi scazi temperature la 180 ºC şi-l coci încă 30-40 de minute. Pentru cremă, mixezi untul moale până devine cremos. Încorporezi, treptat, zahărul. Adaugi mascarpone şi amesteci cu o lingură. La final, încorporezi frişca, bătută în prealabil. Dai crema la frigider 30 de minute. Pentru crema caramel, amesteci laptele cu făina. Separat, într-o cratiţă, pui pe foc 400 g de zahăr pentru a se carameliza. Când zahărul devine auriu, torni apa, iar caramelul se va întări. Laşi amestecul pe foc până când zahărul se dizolvă, apoi adaugi restul de zahăr tos. După ce s-a topit, iei cratiţa de pe foc şi adaugi făina amestecată cu laptele. Pui din nou cratiţa pe foc şi amesteci continuu cu un tel până obţii o cremă fină. Iei cratiţa de pe foc, adaugi untul moale şi amesteci. Laşi crema la răcit. Tai blatul în două, pui crema de mascarpone, apoi jumătate din cea de caramel, adaugi celălalt blat, acoperi cu nucile mărunţite şi cu restul de cremă de caramel. O dai la frigider 6 ore.