O reţetă gustoasă pe zi: Tartă cu legume
Ingrediente:
Pentru aluat: 250 g făină, 1 linguriţă sare, 60 ml ulei, 120 ml apă rece; Pentru umplutură. 1 vânătă, 1 dovlecel, 1 ardei gras roşu, 1 ceapă mare, 3 linguri ulei, sare, piper, 250 g roşii, 3 căţei de usturoi, 300 ml smântână vegetală, 250 g cartofi fierţi pasaţi, 150 g brânză vegetală din soia, 1 legătură pătrunjel, coajă rasă de lămâie (opţional), ulei pentru uns tava.
Preparare
Pentru aluat, amesteci făina cu sarea, apoi torni uleiul şi apa. Amesteci cu o furculiţă până se omogenizează. Frămânţi până când obţii un aluat omogen care nu se mai ţine de degete. Îl înfăşori în folie de plastic şi-l dai la rece o oră. Încingi cuptorul. Amesteci feliile de dovlecel, de ardei gras, vânăta şi ceapa cu uleiul. Condimentezi cu sare şi piper, după gust, aşezi legumele într-o tavă şi le dai la cuptor 20 de minute. Adaugi roşiile şi mai ţii la cuptor 15-20 de minute, până se înmoaie legumele. Întinzi aluatul şi îl aşezi într- o formă tapetată, inclusiv pe margini, îl înţepi din loc în loc şi îl dai la cuptorul încins 10-15 minute. Freci usturoiul pisat cu puţină sare, până obţii o pastă fină. Torni smântâna vegetală, adaugi cartofii pasaţi şi condimentezi cu sare şi piper, după gust. Când s-au răcit legumele, pui o parte din compoziţie în forma de tartă şi le nivelezi. Presari bucăţele de brânză vegetală, torni compoziţia de smântână şi adaugi restul de legume. Dai la cuptor 40-50 de minute, până se rumeneşte tarta. O serveşti caldă, cu pătrunjel tocat şi coajă rasă de lămâie.