Reţete de la cititori: Baclava de casă - Pisicuţa I.
Preparare
Lăsăm foile de plăcintă să se decongeleze la temperatura camerei. Dăm miezul de nucă şi alunele prin râşniţă (sau le putem strivi cu sucitorul), le amestecăm şi cu scorţişoară.
Pregătim tava: ungem tava cu puţin unt (untul îl topim şi să fie călduţ) punem o foaie de plăcintă şi o ungem, adăugăm altă foaie de plăcintă şi tot facem acelaşi tratament până aşezăm 6 foi de plăcintă, apoi punem amestecul de nucă şi alune, punem un alt strat de 4 foi de plăcintă (exact ca mai sus, foaie, ungem cu unt, foaie, ungem cu unt...până la a 4 foaie).
Punem tava la frigider pentru 30 minute, apoi o scoatem şi o porţionăm (am tăiat-o în pătrăţele), untul topit rămas l-am turnat peste marginile tăiate ale fiecărui pătrăţel, în felul acesta foile din interior nu se vor usca la copt.
Se dă la cuptorul preîncălzit pentru 30 minute.Între timp facem siropul, punem pe foc apa şi zahărul, lăsăm să se lege un pic (nu prea mult) cam 10 minute maxim, apoi luăm de pe foc şi adăugăm mierea şi esenţa de rom.Scoatem de la cuptor şi punem siropul peste ea aşa fierbinte. Lăsăm câteva ore şi servim.