Pască în 3 straturi - Trică Oana Otilia
Ingrediente: Pentru aluat: 2 gălbenuşuri, 500 g făină, 150 g zahăr tos, 250 ml lapte, 30-35 g drojdie proaspătă, 200 ml ulei Unisol, 1 fiolă esenţă de rom, 1 linguriţă sare, 1 pliculeţ zahăr vanilat, coajă rasă de lămâie, 4-5 linguri pesmet.
Pentru umplutură 1: 500 g brânză de vaci dulce, 2-3 gălbenuşuri, 100-150 g zahăr tos, 1 pliculeţ zahăr vanilat, 100-150 g stafide.
Pentru umplutura 2: 150-250 g nuci măcinate, 1-5 linguri zahăr, 1-3 linguri smântână.
Pentru uns: 2 gălbenuşuri, 1 lingură de zahăr.
Mod de preparare: Din ingredientele pentru aluat, prepară o compoziţie ca de cozonac, pe care o laşi la dospit.
Pentru umplutura 1, amestecă ingredientele cu 10 minute înainte de a întinde crema peste cocă, pentru ca zahărul să nu se dizolve în totalitate, deoarece zeama încruzeşte coca.
Ingredientele de la umplutura 2, amestecă-le tot cu 10 minute înainte de folosire.
După ce coca s-a dospit, împarte-o în trei bucăţi mai mari şi una mai mică.
Din cele trei bucăţi egale întinde trei foi rotunde, iar din cea mai mică, realizează ornamentul.
Într-o cratiţă de 2-3 kg, cu pereţii mai înalţi, unsă cu margarină şi tapetată cu făină, aşează primul blat de cocă.
Pudreaza cu pesmet şi întinde jumătate din umplutura de brânză dulce. Presară pesmet şi pune cel de-al doilea blat.
Pudrează-l şi pe el cu pesmet, iar peste el întinde umplutura de nuci. Urmează cel de-al treilea blat, peste care toarnă restul de umplutură de brânză rămasă.
Ai grijă ca fiecare blat să fie puţin ridicat şi pe pereţii vasului, ca o tăviţă. Împleteşte coca rămasă şi aşeaz-o de jur-împrejurul pascăi.
Freacă bine gălbenuşurile cu o lingură de zahăr, apoi unge pasca. Dă cratiţa la cuptor încins şi coace la foc potrivit aproape o oră.
Scoate pasca de la cuptor, mai las-o în cratiţă 15 minute, apoi răstoarn-o pe un platou şi întoarce-o cu faţa în sus. Tai-o când se răceşte şi serveşte-o.
Poftă bună!
Trimite şi tu o reţetă delicioasă!
Eşti expertă în bucătărie? Îţi place să inventezi reţete? Preparatele tale arată ca-n reviste? Găteşte ceva bun, aranjează apetisant mâncarea pe un platou şi fă-i o fotografie.
Trimite-ne reţeta pe adresa de email retetasaptamanii@click.ro. Cea mai arătoasă reţetă va fi publicată în fiecare sâmbătă, în paginile de sănătate din ziarul Click! şi va fi premiată.
Celelalte reţete interesante, însoţite de fotografii, vor fi publicate pe site-ul www.click.ro. Caută-ne şi pe Facebook!