Reţeta câştigătoare de la cititori: Tartă cu cremă de vanilie – Ana Claudia Ionescu
Ingrediente:1. Pentru Aluat- 300g făină- 100g zahăr pudră- ½ pliculeţ praf de copt- 150g unt- 2 gălbenuşuri- 2 linguri zeamă de portocale (sau esenâă de citrice)2. Pentru Cremă- 2 gălbenuşuri- 20g făină- 100ml lapte- 100g zahăr- 2 pliculeţe zahăr vanilat3. Pentru Decor- 5 căpşuni mariCum se prepară:Se amestecă făina împreună cu zahărul pudră şi praful de copt, apoi se amestecă cu untul tăiat bucăţele, până se obţine un aluat nisipos. Se adaugă pe rând cele două gălbenuşuri ţi zeama de poatocale (sau esenţa de citrice). se frământă până se obţine un aluat omogen şi elastic. Se lasă la rece circa 30 de minute.Pentru cremă se mixează gălbenuşurile cu zahărul şi se adaugă treptat făina. Se toarnă peste compoziţie, în fir subţire, laptele fiert separat cu zahărul vanilat. Se pune compoziţia la fiert, la foc potrivit, amestecând permanent până se îngroaşă, căpătând compoziţia unei creme. Se acoperă cratiţa cu o folie de aluminiu pentru a nu prinde coajă crema.Se întinde aluatul în foaie subţire şi se tapetează cu ea forma de tartă, se înţeapă cu o furculiţă în mai multe locuri şi se coace, la foc potrivit, circa 15 minute. După ce s-a răcit, se scoate din formă şi se umple cu crema de vanilie şi se decorează cu căpşuni.