Reţeta câştigătoare: Tort krantz
Câştigătoarea noastră se numeşte Răgușitu Tatiana Sorina. Ea va primi un aparat de vidat.
Ingrediente Tort krantz:
Blat: 8 ouă, 175 g zahăr, 125 g nuci măcinate, 175 g făină; Crema: 5 ouă, 200 g zahăr, 75 ml lapte, 4 esenţe de vanilie, , 300 g unt, 2/3 din nucile pralinate (200 g zahăr, 250 g nuci), 1 eseță rom.
Preparare Tort krantz:
Blat: Separăm albuşurile şi le batem cu mixterul, adăugăm treptat şi zahărul, după care punem unul câte unul cele 8 gălbenuşuri, amestecând mereu. Oprim mixerul şi adăugăm încet făina pe care am amestecat-o cu nuca măcinată, având grijă să se omogenizeze foarte bine. Compoziția se toarnă într-o tavă rotundă de tort (diametrul 26 sau 28 cm). Introducem tava în cuptorul încălzit la 150 de grade şi o lăsăm acolo aproxmativ 40 de minute. După ce s-a răcit îl tăiem în trei foi egale. Prepararea nucilor pralinate: Zahărul se pune într-o cratiţă pe foc, având grijă să se topească unform şi să nu se ardă (trebuie să devină auriu, şi nu maro închis). Când s-a topit complet, punem nucile, amestecăm cu grijă ca zahărul topit să le acopere cât de mult se poate, chiar în totalitate, după care luăm cratița de pe foc şi răsturnăm compoziţia pe o foaie pergamentată. Aşteptăm să se răcească și o mărunțim la robotul de bucătărie. Crema: Ouăle se bat cu zahărul până când îşi triplează volumul, punem peste ele foarte încet laptele şi amestecăm uşor. Compoziţia se pune la bain-marie şi se fierbe până când se îngroaşă tare, încât nu mai cade de pe lingură. Se pune şi vanilia şi se lasă la răcit complet. Untul se amestecă foarte bine până capătă un aspect spumos, adăugând crema obţinută la bain-marie şi omogenizând uşor. Spre final turnam două treimi din nucile pralinate şi amestecăm din nou. Siropul:Turnăm apă în crăticioara în care au fost puse nucile la pralinat, punem pe aragaz la foc mic până când se topeşte tot zahărul rămas, adăugăm romul şi oprim.