Reţete de la cititori: Chifteluţe în sos picant de roşii - Daniela Andrei
Pentru chiftelute avem nevoie de:
4 ouă
1 kg de carne tocată de porc
1 legătură de mărar
1 legătură de pătrunjel
1 căpăţâna de usturoi
sare şi piper după gust
ulei pentru prăjit
făina pentru "tăvălit" chifteluţele
Pentru sos avem nevoie de:
3-4 foi de dafin
sare după gust
mix de piper (alb/roşu/verde)
o linguriţă cu oregano
1/2 linguriţă piper negru
un vârf cuţit cu chilli
câţiva căţei de usturoi
100 ml suc de roşii
o lingură cu bulion
10-15 roşioare de curte
un ardei iute roşu
un ardei iute verde
200 ml apă plată
busuioc proaspăt
Pentru chifteluţe: Aşezăm carnea tocată într-un vas, adăugăm condimentele, ouăle, usturoiul pisat şi zarzavatul tocat marunt. Amestecăm bine toate ingredientele până la omogenizarea completă. (Păstrăm umplutura la rece, pentru o oră - două). Formăm apoi chifteluţele în palmă cu ajutorul unei linguriţe, le tăvălim prin făină şi le prăjim într-o tigaie cu ulei incins. Le scoatem pe un şervet de hârtie pentru a se absorbi uleiul în exces.
Pentru sos: punem apă într-o crăticioară de 2 litri şi o fierbem până ce dă în clocot. Adăugăm condimentele, ardeii şi usturoiul feliat, continuând fierberea pentru 5 minute. Adăugăm chifteluţele, iar când acestea se ridică la suprafaţă, colorăm cu suc de roşii şi bulion, adăugăm roşioarele şi lăsăm să fiarbă totul la foc potrivit, până ce sosul devine dens. După ce oprim focul presărăm busuiocul tocat mărunt. Poftă bună!