Reţete de la cititori: Cremă de zahăr ars - Daniela Butnaru
Ingrediente: 4ouă întregi, 2 gălbenuşuri, 400ml.lapte, 100gr.zahăr pudră, 200ml.smântână dulce pt. frişcă (din lapte de vacă,nu vegetală), 100 gr, zahăr tos, 50ml.apă, 1 păstaie de vanilie, 1 lingură oţet, un praf sare.
Mod de preparare
Punem laptele şi smântână pe foc împreună cu seminţele din păstaia de vanilie şi praful de sare până când au ajuns la punctul de fierbere. Apoi oprim focul şi lăsăm amestecul să se răcească puţin, timp în care ne ocupăm de ouă pe care le batem foarte bine adăugăm şi cele 2 gălbenuşuri, zahărul pudră şi amestecăm cu un tel pentru 5 minute. După aceea se adaugă amestecul de lapte amestecând continuu. Punem tot laptele. Lăsăm acest amestec deoparte şi ne ocupăm de caramel. Se pune într-o cratiţă zahărul tos, apă, oţetul şi lăsăm să fiarbă la foc mic până când se caramelizează. Acest caramel se pune în mod egal în forme individuale de ceramică de 200ml. peste care se toarnă amestecul de ouă. Se dă la cuptorul încins pentru aproximativ 50 de minute. Se scoate din cuptor şi se lasă la răcit, apoi se pune la frigider pentru 2-3 ore. Se poate servi direct din cupe sau se poate răsturna într-o farfurie de deşert. Poftă bună!