Reţete de la cititori: Prăjitură cu morcov - Daniela Andrei
Pentru blat:
- 50 ml ulei
- 170 g făină
- 100 g zahăr
- 100 g nuci măcinate
- 100 ml apă minerală
- 1 linguriţă scorţişoară
- un pliculeţ cu praf de copt
- 10 linguri pline cu morcov ras
- 2-3 linguri cu suc de lămâie
- coaja rasă de lămâie şi portocală
- sucul de la o jumătate de portocală
- opţional: zahăr vanilat, esenţe de vanilie sau rom
Pentru cremă (opţional):
- esenţe
- 100 g zahăr
- 6 linguri cu apă
- 50 g margarină
- un plic de cacao
Preparare
Mixăm zahărul cu uleiul până obţinem o compoziţie spumoasă, adăugăm apoi apă minerală, esenţele, coajă şi respectiv sucul de lămâie şi de portocală, scorţişoară şi morcovul ras. Omogenizăm compoziţia încorporând făină cernută împreună cu praful de copt. Ungem cu ulei şi tapetăm cu făină un vas termorezistent, turnăm compoziţia obţinută şi presăram deasupra nucile măcinate. Coacem prăjitură la foc potrivit atât cât este necesar. Prăjitura o scoatem din vas doar după ce s-a răcit complet. Între timp, pregătim crema: într-o crăticioară, punem la fiert zahărul împreună cu cele 6 linguri de apă şi esenţele, lăsând să fiarbă până obţinem un sirop suficient de dens, adăugăm apoi margarina şi la final cacao. Omogenizăm şi o păstrăm caldă (fără a se întări) pentru a putea orna prăjitura.