Reţete de la cititori: Sfinţişori - Aluculesei Brînduşa
Ingrediente
- 1 kg. făină de grâu,
- 1 cub drojdie,
- 1 plic zahăr vanilat,
- coaja de la o lămâie,
- 100 g nucă măcinata,
- 1 vârf de cuţit de sare,
- 2-3 linguri de ulei,
- 2-3 linguri de miere.
Mod de preparare
Cernem făină într-un vas, adăugăm coaja de lămâie, adăugăm drojdia stinsă cu puţină sare, o lingură de miere şi frământăm un aluat potrivit de tare. Spre final adăugăm 2-3 linguri de ulei şi continuăm frământarea până se desprinde aluatul de pe vas, facem semnul crucii peste aluat, aşezăm un prosop şi îl lăsăm să crească cel puţin o oră. Când aluatul este crescut rupem bucăţele potrivit de mari şi facem inele pe care le împletim în două, le răsucim în formă de opt şi punem mucenicii în tavă în care am pus hârtie de copt. Ungem mucenicii cu miere de albine îndoită cu apă, presurăm puţină nucă măcinată şi dăm tava la cuptorul încălzit deja. Când sunt copţi îi ungem cu miere de albine şi presurăm nuca măcinată. Dacă îi ungem cu ou bătut, mucenicii se vor rumeni frumos, dacă nu vor ieşi un pic mai deschişi la culoare, însă vor avea acelaşi gust minunat. Poftă bună!