Reţete de la cititori: Tort cu frişcă şi blat de nuci - Aluculesei Brînduşa
- Ingrediente pentru blat :
- -10 ouă,
- -8 linguri de nucă măcinată,
- -2 linguri de făină de grâu,
- -10 linguri de zahăr,
- -1 plic praf de copt,
- -1 sticluţa de esenţă de vanilie,
- -50 g cacao,
- -2 linguri de oţet de mere.
- Ingrediente pentru umplutură :
- -1 compot de ananas,
- -1 kg smântână dulce,
- -6 pliculeţe de zahăr vanilat,
- -4 linguri de zahăr.
Mod de preparare
Separăm albuşurile de gălbenuşuri şi punem în robot doar albuşurile. Peste ele adăugăm zahărul şi mixăm până obţinem o pastă densă, apoi adăugăm gălbenuşurile şi mixăm iarăşi. Între timp adăugăm nuca măcinată, făina de grâu, praful de copt stins cu oţet de mere, cacao, esenţă de vanilie şi continuăm mixarea până se obţine o pastă omogenă pe care o vom turna într-o formă rotundă în care am pus hârtie de copt. Dăm tava la cuptorul încălzit pentru circa o oră la foc potrivit. Spălăm robotul şi punem în el smântâna, zahărul şi zahărul vanilat şi mixăm până se face frişca destul de tare .
După ce scoatem blatul din cuptor îl lăsăm să se răcească, după care îl vom tăia în trei foi. Punem o foaie în tavă şi o umezim cu siropul de la compotul de ananas, apoi aşezăm un strat de frişcă şi bucăţi de ananas, mai adăugăm o foaie de blat pe care o vom umezi cu sirop de la compot, apoi adăugăm frişcă şi bucăţi de la ananas. La final punem şi ultima foaie de blat pe care o umezim cu sirop şi băgăm la rece câteva ore tortul. Când îl scoatem îl ornăm cu frişcă rămasă şi adăugăm la el mici ornamente după preferinţe. Poftă bună!