Reţete de la cititori: Tort de fructe – Roxana Dubar
Ingrediente: 10 ouă, ½ litru lapte, 1 plic zahăr vanilat, 2 pahare potrivite de zahăr, 3 pliculețe gelatină, 500 g frișcă, fructe (1 compot de ananas, 2-3 kiwi, 1 portocală, 1 pară sau orice fruct doriți).
Preparare
Într-o cratiță înaltă, de 4-6 litri, se coace un blat obișnuit din 6 ouă. Blatul obținut se taie pe mijloc și se însiropează cu zeama din compotul de ananas.
Pentru cremă, se fierbe ½ litru lapte împreună cu 1 plic zahăr vanilinat și 2 pahare potrivite de zahăr. 4 ouă se mixează pe foc. Laptele fiert împreună cu zahărul se toarnă câte puțin peste ouă și se mixează la foc mic.
Când e aproape fiartă crema, se adaugă 3 pliculețe de gelatină, care au fost amestecate în prealabil într-o cană cu apă rece. Crema obținută se ia de pe foc și se pune la rece. După ce se răcește crema, se mixează frișca. ¾ din frișcă se amestecă cu crema, iar restul de frișcă se folosește pentru ornat.
Asamblare
Într-o cratiță înaltă, se pune folie, apoi fructe, chiar și pe pereții cratiței. Peste fructe, se toarnă jumătate din cremă, peste care se pune jumătate din blat. Blatul se însiropează cu zeama din compotul de ananas. Peste blat se pun din nou fructe, apoi cremă și cealaltă jumătate de blat. Se acoperă cu o pungă și se lasă la frigider timp de câteva ore. După ce s-a răcit, se răstoarnă pe o tavă.