Risotto cu bame - Monica Marton
Ingrediente necesare pentru patru porţii:
un prazo grămăjoară de leurdădouă linguri de ulei de măsline400 de grame de ciuperci500 de grame de bame300 de grame de orezun pahar de 250 mililitri de vin alb demisecun ardei iuteo jumătate de legătură de pătrunjelo jumătate de linguriţă de piper roşuo jumătate de linguriţă de turmericun vârf de cuţit de cardamomo linguriţă de sare
Preparare:
Curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi bamele şi ciupercile în 2-3 bucăţi, în funcţie de mărime. Alegeţi orezul, îl spălaţi şi îl puneţi într-un bol cu apă. Spălaţi prazul şi leurda, ardeiul iute şi pătrunjelul, Tăiaţi fideluţă prazul şi ardeiul iute, apoi tocaţi pătrunjelul şi leurda.
Puneţi uleiul în cratiţă, iar, când s-a încins, adăugaţi prazul şi căliţi-l puţin. Adăugaţi leurda, ardeiul iute şi le căliţi o jumătate de minut apoi adăugaţi orezul de pe care aţi scurs apa. Adăugaţi vinul, sarea şi amestecaţi ingredientele. Când s-a evaporat vinul, puneţi ciupercile şi mai adăugaţi o cană mare de apă fierbinte şi lăsaţi să fiarbă toate ingredientele la foc mic încă 10 minute, amestecând periodic. Adăugaţi bamele şi mai lăsaţi să fiarbă 10 minute. Dacă mai este cazul, mai adăugaţi apă.
Când este gata, opriţi focul, adăugaţi piperul, turmericul, cardamomul, pătrunjelul şi amestecaţi toate ingredientele. Lăsaţi mâncarea acoperită încă 2 minute pentru a împrumuta din arome.
Poftă bună!