Risotto cu gălbiori - Monica Marton
Ingrediente necesare pentru două porţii:
800 de grame de ciuperci - gălbiori2 căni de orez sălbaticun pahar de vin alb demiseco ceapă roşie, mare6 căţei de usturoiun ardei iute, micdoi morcovio jumătate de ţelină3 linguri de ulei de măslineo rămurică de cimbruo jumătate de legătură de pătrunjelo jumătate de linguriţă de piper roşuo jumătate de linguriţă de turmericun vârf de cuţit de cardamomo linguriţă de sare
Preparare:
Curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi gălbiorii. Alegeţi orezul (al meu a fost plin de neghină), îl spălaţi şi îl puneţi într-un bol cu apă.
Curăţaţi ceapa, usturoiul, morcovii, ţelina. Spălaţi atât legumele curăţate cât şi ardeiul iute, cimbrul şi pătrunjelul, Tăiaţi fideluţă ceapa, usturoiul, ardeiul iute, morcovii şi ţelina. Tocaţi pătrunjelul şi cimbrul.
Puneţi uleiul în cratiţă, iar, când s-a încins, adăugaţi ceapa şi căliţi-o puţin. Adăugaţi usturoiul morcovii, ţelina, ardeiul iute şi le căliţi un minut apoi adăugaţi orezul de pe care aţi scurs apa. Adăugaţi vinul, sarea şi amestecaţi ingredientele. Când s-a evaporat vinul, puneţi gălbiorii şi mai adăugaţi o cană mare de apă fierbinte şi lăsaţi să fiarbă toate ingredientele la foc mic aproximativ 20 de minute, amestecând periodic. Dacă mai este cazul, mai adăugaţi apă. Oricum, orezul sălbatic va rămâne puţin crocant. Când este gata, opriţi focul, adăugaţi piper, turmeric, cardamom, pătrunjel, cimbru şi amestecaţi toate ingredientele. Lăsaţi mâncarea acoperită încă 2 minute pentru a împrumuta din arome. Poftă bună!