Ce afecțiune a ucis-o pe baschetbalista Alessia Maria Raiciu, la doar 18 ani?
O veste îngrozitoare a șocat România, la începutul acestei săptămâni. Federația Română de Baschet a anunțat decesul Alessiei Maria Raiciu, o tânără speranță a baschetului feminin autohton.
Tânăra a fost găsită, fără viață, duminică, 14 august, exact în ziua în care ar fi împlinit vârsta de 18 ani. Autopsia realizată de autoritățile competente a indicat faptul că Alessia s-a stins, în somn, din cauza unui edem pulmonar acut, conform Antena 3.
Sindromul morții subite este adus în discuție
Dispariția fulgerătoare a tinerei sportive aduce în discuție, din nou, Sindromul morții subite, o afecțiune despre care s-a discutat intens în ultima perioadă.
Conspiraționiștii și anti-vacciniștii au folosit fiecare ocazie pentru a asocia acest sindrom și chiar și cauzele indicate în rapoartele medico-legale cu vaccinarea anti-Covid 19.
De altfel, nu se știe dacă regretata Alessia Maria Raiciu se vaccinase împotriva Covid, însă grupurile amintite s-au grăbit să asocieze dispariția tinerei cu campania de imunizare.
Un lucru este cert. Mulți tineri au pierit, în ultima perioadă, foarte rapid. Medicii au descoperit, în fiecare caz, afecțiuni „ascunse”, de obicei, boli cardiace.
Citește și: Sindromul morții subite, o nouă amenințare! Persoanele până în 40 de ani sunt vizate
Este și cazul poloistului Andrei Drăghici, decedat la începutul anului 2022, la vârsta de 23 de ani. Acestuia i s-a făcut rău în timpul unui derby, între Rapid – Dinamo, scrie Adevărul.
Sportivul a ieşit din apă şi s-a stins pe marginea bazinului, în ciuda manevrelor de resuscitare. Ulterior, rezultatele necropsiei au arătat că sportivul de 23 de ani suferea de o boală cardiacă congenitală, numită defect septal atrial.
De altfel, și edemul pulmonar identificat de medicii legiști în cazul Alessiei Maria Raiciu are legătură cu o afecțiune cardiacă.
Sportivi răpuși de afecțiuni cardiace nedepistate
Edemul pulmonar acut, EPA, e o afecţiune caracterizată de acumularea de fluide la nivelul alveolelor pulmonare, îngreunând respiraţia, prin alterarea schimburilor gazoase la nivelul membranei alveo-pulmonare, ce are ca rezultat scăderea saturaţiei oxigenului în sângele periferic.
De cele mai multe ori, edemul pulmonar are la bază o afecţiune cardiacă şi poartă denumirea de edem pulmonar acut cardiogen.
Astfel, se conturează o problemă diferită, acuratețea analizelor medicale făcute sportivilor. Un sportiv nu ar risca să își pună viața și cariera în pericol dacă ar cunoște că are o condiție medicală rară, dar periculoasă.
„Cel mai frecvent, în moartea subită, poate fi infarct miocardic, miocardopatie hipertrofică sau tulburare majoră de ritm.
Citește și: Cine este Andrei Drăghici, poloistul care a murit în timpul meciului Dinamo - Rapid
Nu toate aceste afecţiuni preexistente se pot observa la investigaţiile de rutină care se fac pentru sportivi, ci ele pot fi latente sau oculte, motiv pentru care se poate ajunge în această situaţie nefericită de moarte subită“, a explicat Pompiliu Popescu, fostul medic al naţionalei de fotbal, pentru Evz.ro
Așadar, o reevaluare și actualizare a grilei de teste medicale impuse sportivilor ar fi o măsură de bun simț, în condițiile în care tot mai mulți tineri își pierd viețile atât de fulgerător.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!