Sindromul morții subite, o nouă amenințare! Persoanele până în 40 de ani sunt vizate

Ultima actualizare:

Sindromul morții subite este specific nou-născuților, însă, de la un timp, provoacă sute de mii de decese în rândul adulților de până în 40 de ani. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat ce este de fapt sindromul morții subite și cum poate fi prevenit. 

Sindromul morții subite, o nouă amenințare! Persoanele până în 40 de ani sunt vizate
Sindromul morții subite, o nouă amenințare! Persoanele până în 40 de ani sunt vizate

Sindromul morții subite definește decesul brusc și neașteptat cauzat de un stop cardiac, însă cauza stopului cardiac nu poate fi identificată. Medicul Alexandru Rafila a declarat la Antena 3 că sindromul morții subite a existat dintotdeauna, dar a menționat și câțiva factori de risc pe care trebuie să-i avem în vedere.

Citește și: Disfuncție erectilă și halucinații, pe lista simptomelor de long COVID! Ce alte probleme grave poți întâmpina

Consumul excesiv de alcool, fumatul sau un istoric de afecțiuni cardiace în familie constituie elemente ce ne afectează organismul într-o măsură mult mai mare decât am crede.

"Moartea subită, a existat tot timpul. Sigur, nu putem să facem aprecieri decât dacă facem un studiu sau niște studii care să certifice o creștere a cazurilor de moarte subită.

Nu rata nici: O pacientă însărcinată, bolnavă de COVID, a intrat în comă imediat după naștere. Avea șanse minime de supraviețuire

De verificat fiecare grupă de vârstă care este afectată de moartea subită. De evaluat riscurile persoanelor care au avut moarte subită, pentru că riscurile pot să fie de natura unei boli care a fost sau nu a fost descoperită.

Ea poate fi descoperită, de exemplu, la examenul anatomopatologic sau e vorba de comportamente la risc, consum excesiv de tutun, de alcool sau alte lucruri de genul ăsta. Am văzut că nu era cazul. Erau persoane care erau sportive, nu cred că aveau astfel de probleme", a spus Alexandru Rafila la Antena 3.

Află și: Variola maimuței a devenit urgență sanitară internațională! Reacția OMS sosește prea târziu

«Utilizare excesivă a echipamentelor IT poate fi o cauză»

De cele mai multe ori, sindromul morții subite intervine atunci când inima dezvoltă un ritm anormal, altfel cunoscut sub numele de aritmie. Această afecțiune poate determina ca inima să bată într-un ritm neregulat, prea rapid sau prea lent. Dacă aritmia nu este diagnosticată și tratată, poate duce la stop cardiac.

Interesant și: Atenție! Persoanele care au avut Covid pot dezvolta o boală gravă la plămâni

Rafila a subliniat că utilizarea excesivă a aparaturii IT reprezintă de asemenea un factor de risc, în ceea ce privește sindromul morții subite. Ministrul Sănătății a menționat necesitatea unui program de diagnosticare a factorilor de risc la persoanele tinere, ca metodă de prevenire a sindromului morții subite. 

Află și: La ce riscuri te expui dacă dormi cu ventilatorul pornit! Poate fi fatal

"Pentru că trăim într-o lume foarte tensionată, suntem supuși multor tipuri de presiuni, inclusiv utilizare excesivă a echipamentelor IT poate să fie și asta o cauză.

Cred că dezvoltarea serviciilor medicale preventive care să permită evaluarea periodică a fiecărei persoane încă de la o vârstă tânără, este esențială pentru descoperirea unor factori de risc sau unor boli care pot să ducă la apariția acestei morți subite.

Dacă acești factori de risc sau boli sunt evidențiate, atunci sigur că se poate acționa încât moartea subită să fie evitată.

Nu l-am analizat în mod deosebit. Chiar o să mă uit pe statistici să vedem dacă pot să vin cu niște cifre, dacă aceste cazuri de moarte subită reprezintă un procent semnificativ din totalul deceselor din România", a mai adăugat medicul Alexandru Rafila, pentru sursa menționată. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Hotel Ambasador Bucuresti FOTO Shutterstock
image
image
image
image
image
image
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net