Messi, peste Haaland: argentinianul a câștigat gala FIFA, stârnind controverse

Lionel Messi a câştigat, luni, premiul pentru cel mai bun jucător al anului 2023, oferit la Gala FIFA The Best, desfășurată în Londra. Campionul mondial din Argentina s-a duelat pentru această distincție cu norvegianul Erling Haaland și francezul Kylian Mbappé. Totuși, sud-americanul nu a fost prezent la ceremonie, așa încât trofeul său a fost luat de către fostul fotbalist francez, prezentator al evenimentului, Thierry Henry.

Lionel Messi nu a fost prezent la gala din Londra (FOTO: Getty Images)
Lionel Messi nu a fost prezent la gala din Londra (FOTO: Getty Images)

Lionel Messi şi Erling Haaland au fost la egalitate de puncte, 48, în clasamentul pentru desemnarea celui mai bun jucător al anului 2023 în cadrul Galei FIFA The Best - pentru acordarea premiilor s-au luat în considerare voturile selecţionerilor, căpitanilor, jurnaliştilor şi fanilor din selecţionatele afiliate FIFA, diferența făcând-o cine a primit cele mai multe cinci puncte din voturile căpitanilor.
Câștigarea trofeului de către Lionel Messi nu a fost, însă, aprobată în unanimitate. Unele voci au susținut că triumful argentianului ar fi unul curios, dat fiind că premiul ar fi trebuit să se bazeze pe performanţele sportive între 19 decembrie 2022, adică a doua zi după finala Cupei Mondiale şi 20 august 2023, perioadă în care Lionel Messi a înscris nouă goluri și a oferit șase pase decisive la Paris Saint-Germain, însă a câștigat campionatul Franței. 

Presa internațională, revoltată de trofeul FIFA

„The Times” a descris distincția drept „o decizie foarte ciudată”, fiind de părere că norvegianul Erling Haaland ar fi trebuit să fie desemnat câștigător. Nici publicația spaniolă „Relevo” nu a fost mai iertătoare, titrând „Messi nu-l merită” și adăugând: „Dacă FIFA ar fi un organism respectat, ceea ce nu este cazul şi dacă premiile Best ar fi apreciate şi râvnite, ceea ce nu este nici cazul, având în vedere lista de candidaţi, absurditatea care a avut loc la Londra ar fi o pată de neşters în istoria sa. Dar a fost confirmarea unei erori de principiu, deoarece premierea individului într-un joc colectiv nu poate fi considerată decât o anomalie şi o discreditare care a provocat uimire şi indignare în proporţii aproape egale (...) Pentru câteva secunde care au durat câteva secole, televiziunea a difuzat gesturi care au dezvăluit nivelul de suprarealism. Tatăl lui Haaland, un norvegian cu un aspect militar, şi-a ridicat de două ori sprânceana stângă, ceea ce este unul dintre acele ticuri care apar atunci când ai probleme în a-ţi controla nervii”, în vreme ce „AS” a punctat că „Messi câştigă cel mai controversat The Best al tuturor timpurilor”: „Gala The Best 2023 nu a fost lipsită de controverse, iar unul dintre principalele motive a fost faptul că Leo Messi a câştigat premiul FIFA Best Male Player 2023. Adevărul este că Erling Haaland, marele favorit la câştigarea premiului după tripla sa cu Manchester City, a fost la egalitate cu starul argentinian, dar criteriile de departajare ale FIFA au înclinat balanţa în favoarea lui Leo Messi”. Pentru „Marca”, premiul a fost „o surpriză majoră în istoria recentă a premiilor din fotbal”, catalogându-l drept un rezultat care chiar a „subminat serios credibilitatea FIFA, marele perdant al serii”.
Între timp, argentinianul încă se acomodează la echipa sa de club, Inter Miami, unde adunat a înscris de 11 ori și a oferit cinci assist-uri în cele 14 partide în care a jucat. Evaluat la o valoare de 35 de milioane de euro, Leo Messi are o înțelegere valabilă până la finele anului 2025.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
kate william profimedia 0764084002 jpg
image
image
image
image
image
image
Cristi Chivu (Faceobook) jpg
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Rapid CSU Craiova (Sportpictures) jpg
Andrei Ratiu (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
fcsb jucatori galerie jpg
David Popovici jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net