Totul sau nimic: Anglia înfruntă Spania, într-o finală de cinci stele la EURO 2024

Spania și Anglia sunt țările momentului în fotbalul european, cele două reprezentative urmând să-și măsoare forțele în ultimul act de la EURO 2024, programat să se joace, duminică, de la ora 22.00, partidă disputată la Berlin și televizată de ProTV.

 Lamine Yamal (stânga), revelația EURO 2024 (FOTO: EPA)
Lamine Yamal (stânga), revelația EURO 2024 (FOTO: EPA)

Dacă ibericii îl au pe jucătorul care a fost, fără doar și poate, revelația turneului final din Germania, Lamine Yamal, englezii pot face diferența cu siguranță prin Jude Bellingham. Pe deoparte, Yamal este numele care s-a aflat pe buzele tuturor la această competiție, fotbalist care în momentului startului EURO 2024 avea doar 16 ani, „perla” legitimată la FC Barcelona promițând și având toate șansele să domine „sportul rege”, în următorul deceniu și jumătate. De cealaltă, Bellingham a fost cel mai bine cotat fotbalist de la Campionatul European, la egalitate cu francezul Kylian Mbappé, fiecare fiind aproximați la o valoare de 180 de milioane de euro, cei din urmă fiind, între timp, coechipieri la Real Madrid.

O finală de 2,5 miliarde de euro

Asemănătoare din anumite puncte de vedere -ambele echipe au o medie de vârstă de 26 de ani-, Anglia lui Gareth Southgate, selecționer aflat la final de contract, căruia i s-a propus deja o prelungire, se remarcă în mod categoric, însă, prin valoarea totală a lotului -1,52 de miliarde de euro-, în vreme ce Spania lui Luis de la Fuente e cotată la 965,5 milioane de euro. Podiumul englez este format din Rodri (120 de milioane de euro), urmat de Yamal (90 de milioane de euro) și accidentatul Pedri (80 de milioane de euro). Englezii îi au, dincolo de liderul deja menționat, Bellingham, pe Phil Foden (150 de milioane de euro) și Bukayo Saka (140 de milioane de euro).
„Am venit aici pentru a încerca să câștigăm turneul și acesta rămâne obiectivul nostru. Avem un grup cu mulți jucători noi și jumătate din ei nu au fost niciodată la un turneul final, dar se susțin între ei. Împotriva Spaniei trebuie să fim excepționali, cu minge și fără minge”, a avertizat Southgate. Pentru De la Fuente, EURO a însemnat și înseamnă disciplină, răsplătită prin parcursul care i-a adus selecționata în lupta finală pentru trofeu. „Avem foarte, foarte puțin timp liber. Mă trezesc dimineață, am rutina mea, obiceiurile mele. Nu dorm mult, uneori doar trei ore, alteori patru sau cinci”, a povestit selecționerul ibericilor.

Titlul de golgheter de la EURO2024 s-ar putea decide la Berlin

De-a lungul vremii, cele două selecționate s-au duelat în 11 rânduri, din 1950 și până în prezent, bilanțul fiind unul echilibrat: fiecare s-a impus de câte patru ori, în vreme ce trei partide s-au încheiat la egalitate, nu mai puțin de 23 de goluri fiind înscrise în meciurile directe. Dincolo de miza de a deține supremația în fotbalul european se află și cea financiară, prezență în finală fiind recompensată cu cinci milioane de euro, în vreme ce câștigarea trofeului aduce opt milioane de euro.
Finala EURO 2024 are o miză importantă și pentru titulatura de golgheter al competiției – deocamdată, englezul Harry Kane și spaniolul Dani Olmo sunt liderii clasamentului, cu câte trei goluri fiecare. În cazul în care niciunul dintre ei nu va reuși să înscrie, titlul de golgheter ar putea fi împărțit de Kane, Olmo, dar și de olandezul Cody Gakpo (Olanda), georgianul Georges Mikautadze (Georgia), neamțul Jamal Musiala (Germania) și slovacul Ivan Schranz, care au și ei câte trei goluri.

Spania, la un pas de record

Dacă Anglia va juca a doua finală consecutivă la campionatul european și va încerca din răsputeri să cucerească cel dintâi Campionat European din palmaresul său, Spania ar putea atinge un record absolut în fotbalul continental, ajungând la patru astfel de trofee, în cazul în care va câștiga din nou competiția, după reușitele din 1964, 2008 și 2012.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Kosovo Romania (Sportpictures) jpg
Denis Dragus (Sportpictures) jpg
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
Kosovo Romania (Sportpictures) jpg
Cristiano Ronaldo (Facebook) jpg
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
Ionel Ganea. FOTO Mediafax Foto / Sebastian Tătaru
alexoi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net