Livia Graur și fiica ei, în bucătărie: «Ne distrăm pe cinste când facem dulciuri împreună»
De voie, de nevoie, prezentatoarea Prima TV Livia Graur a început să se perfecţioneze în bucătărie. Găteşte zilnic pentru fiica ei, Renata (4 ani şi 8 luni), iar la mare „cerere” sunt dulciurile. Din fericire, fetiţa îi dă de fiecare dată o mână de ajutor, iar timpul trece incredibil de repede şi de plăcut.
Livia Graur (32 de ani) se descurca în bucătărie şi înainte de a deveni mămică, însă nu gătea nici atât de des, nici atât de sănătos cum o face acum.
„În ultimii patru ani am devenit expertă. Din casă nu ne lipsesc supele şi ciorbele pentru Renata, aşa că au început să ne placă şi nouă. Fac orice de mâncare, dar nu pot să spun că am ajuns la stadiul în care să gătesc de plăcere. Mă încântă, totuşi, să gătesc alături de fetiţa mea, pentru că petrecem timp împreună şi ne distrăm pe cinste. Timpul efectiv zboară, iar rezultatul e la înălţime. O las să facă tot felul de chestii, de la tăiatul legumelor (cu cuţitul ei) până la spargerea ouălor şi amestecatul diverselor compoziţii. Ea e tare mândră de rezultat, iar faptul că ajută o face să se simtă responsabilă”, povesteşte Livia.
Ca majoritatea copiilor, Renata e topită după dulciuri. Îi place la nebunie ciocolata şi nu prea trece zi fără să mănânce măcar un pătrăţel. Nu refuză nici bomboanele, caramelele, acadelele, ce mai... orice e dulce. De aceea, mama ei încearcă măcar să-i facă deserturile în casă.
„Pentru a evita să-i dau toate prostioarele de la magazin, facem împreună acasă tot felul de prăjituri delicioase şi sănătoase, de la brioşe cu fructe, biscuiţi decoraţi cu seminţe şi bombonele, tarte, plăcinte, clătite, până la torturi, pandişpanuri, lava cake sau cremă de zahăr ars”, mai spune prezentatoarea Focus Prima TV.
Renata este un copil care mănâncă foarte bine, părinţii nu au avut niciodată probleme cu ea, la masă. Îi plac legumele, ciorba de perişoare, supa cremă de legume, ciupercile şi orice e la grătar. Acesta este şi motivul pentru care Livia o recompensează cu desert.
Şi mămica este un mare fan al dulciurilor şi le consumă cot la cot cu fetiţa.
Cu toate acestea, silueta Liviei nu are de suferit. Este neschimbată de 15 ani, în ciuda faptului că niciodată nu a ţinut cont de ce mănâncă sau la ce oră. Mai mult decât atât, regimul ei alimentar nu e unul tocmai bun de dat exemplu.
„Eu sunt topită după mâncarea de tip fast-food, ador prăjelile şi cam tot ce NU recomandă medicii. Mi-a fost destul de greu să mă adaptez la mâncarea sănătoasă pe care o punem pe masă de când o avem pe Renata. Deşi au fost multe seri în care aşteptam să se culce ea ca să mâncăm o shaorma sau vreun meniu de la fast-food. Încă o mai facem, însă, în general, am eliminat mare parte din acest tip de mâncare. Am început să acordăm mai multă atenţie preparatelor sănătoase pe care le facem în casă”, adaugă ştirista.
Crema de zahăr ars, preferata Renatei
Fetiţa Liviei Graur a descoperit crema de zahăr ars în urmă cu un an, la un restaurant. I-a plăcut la nebunie şi de atunci, de câte ori are ouă proaspete de la ţară şi puţin timp liber, mama ei îi face acest desert. Renata nu lipseşte din bucătărie.
„O încântă să spargă ouăle, să bată compoziţia cu mixerul, dar cel mai mult îi place să mănânce şi să se laude peste tot cu minunatul desert preparat de ea”, explică Livia.
Aşadar, pentru crema de zahăr ars e nevoie de 8 ouă, 150 g de zahăr, puţină esenţă de vanilie. Toate se mixează într-un bol până devine o cremă omogenă, apoi se toarnă treptat un litru de lapte. Separat, se pun într-un vas, la foc mic, 200 g de zahăr.
Când acesta s-a topit complet, se toarnă în vasul de yena şi se tapetează complet. Peste zahăr se toarnă compoziţia cu lapte şi se dă la cuptor pentru aproximativ o oră. Desertul se lasă peste noapte la frigider.