Silvia Lăuneanu: "La New York am descoperit un rai culinar"
Greu pentru o pofticioasă ca Silvia Lăuneanu la New York, un oraş atât de ofertant din punct de vedere culinar, care a „adoptat-o” şi pe ea, de la începutul acestui an. Cântăreaţa din fosta trupă „De La Vegas” s-a angajat ca instructor de fitness la cea mai mare sală de sport din Manhattan şi, prin urmare, trebuie să se menţină suplă. De multe ori, însă, cedează ispitelor.
„Sunt o bănăţeancă gurmandă. Dacă îmi dai o cutie cu prăjituri pe mână, nu mă las până nu o termin. Încerc eu să mănânc sănătos, dar mai şi scap ca un purcel în păpuşoi”, spune, râzând, Silvia Lăuneanu. Din fericire, îşi permite să mănânce după pofta inimii pentru că şi arde la sala de sport mult mai multe calorii decât ardem noi, oamenii „obişnuiţi”. Aşa a fost dintotdeauna şi nu s-a schimbat prea mult de când s-a mutat la New York. A fost surprinsă să observe că americanii sunt destul de preocupaţi de alimentaţia sănătoasă şi oferta culinară este variată.
„Sălile de sport sunt pline chiar şi pe perioada vacanţelor. Sunt foarte multe magazine cu produse organice, aici, foarte multe restaurante de toate tipurile, autoservire unde găseşti mâncare cât se poate de sănătoasă şi bine gătită. Fireşte, dacă vrei să mănânci mereu junk food, găseşti oricând, ţine fix de alegerea fiecăruia”, spune artista. Când vrea să-şi cumpere ceva de mâncare, cel mai greu este să aleagă dintre sutele de variante.
Are în cartier toate tipurile de restaurante
Există bucătării din toate colţurile lumii. „Doar în zona în care locuiesc eu sunt restaurante libaneze, greceşti, italieneşti, braziliene, vietnameze, chinezeşti, turceşti... tot ce vrei. E o provocare să rămâi suplu cu toate mirosurile astea care inundă străzile, mai ales pentru o pofticioasă ca mine”. Când i se face dor de mâncarea de acasă, staţi liniştiţi că o găseşte tot acolo, în cartier. „Tot aproape de mine e un magazin minunat cu produse europene. Acolo am găsit de la sarmale incredibil de gustoase, până la salam de Sibiu, tobă, murături, chiar şi pufuleţii Gusto. Ba chiar există şi o cofetărie românească unde găsesc amandine, savarine, prăjitura Carpaţi, negrese etc. E un rai culinar aici”, ne mai transmite Silvia.
Mănâncă mai multe legume
Pentru că acum domeniul ei de activitate e sportul şi trebuie să aibă mai multă grijă la alimentaţie, Silvia a început să descopere salatele şi să le introducă mai des în meniul ei. Doar la dulciuri nu poate să fie cuminte. „Nutella este Nutella peste tot în lume şi nu pot rezista, este marea mea slăbiciune”. Când nu reuşeşte să mănânce atât de multe fructe şi legume, fuge la aprozarul chinezesc de la colţ de stradă. Acolo i se prepară în faţă tot felul de fresh-uri. „De exemplu, am băut o combinaţie foarte ciudată: kale, spanac, ţelină, morcov, ghimbir, sfeclă roşie şi măr. Un gust teribil de ciudat, dar corpul meu a primit o doză sănătoasă de fier şi vitamine. Mi-am făcut un obicei să merg acolo zilnic, să-mi comand tot felul de combinaţii sănătoase la doar 5 dolari paharul”.
A învăţat să facă burgeri americani
Chiar dacă are atâtea variante de a lua masa în oraş, Silviei îi place mult să gătească acasă. A învăţat să facă şi faimoşii burgeri americani. A ales chiftele cu secară, valoare calorică mică. A preparat carnea pe grill, a pus ceapă roşie, castravete murat, caşcaval sau brânză topită şi câteva frunze de salată verde. Burgerul merge perfect cu o salată din multe legume: spanac, măsline, roşii, mozarella, ementaler, mix de seminţe şi merişoare, sare de mare, ulei de măsline, oţet balsamic, dar şi o plantă minune pe care a descoperit-o acolo, numită Kale.