Atentate la Bruxelles: cele două ore de coșmar care au aruncat în haos capitala Europei

Ultima actualizare:
Mai multe persoane au fost rănite în exploziile de la metroul din Bruxelles
Mai multe persoane au fost rănite în exploziile de la metroul din Bruxelles

Peste 20 de oameni au fost uciși și alte zeci au fost răniți după ce trei explozii puternice au cutremurat Bruxelles-ul, capitala Belgiei. Agențiile de știri și procurorul general al Belgiei vorbesc despre atentate teroriste care au lovit exact în inima Europei.

Autoritățile au ridicat alerta teroristă la cel mai înalt nivel iar granița cu Franța a fost închisă. Mai multe state europene au suplimentat numărul forțelor de ordine și al militarilor de la punctele de frontieră, din aeroporturi și din gări. Marea Britanie a întărit securitatea pe Aeroportul din Gattwick, aeroportul din Frankfurt este sub stare de alertă, iar Olanda și-a înăsprit procedurile de securitate la granița cu Belgia.

Cronologia atentatelor din Bruxelles:

7:46 Angajații aeroportului Zaventum din Brusseles au confirmat pe Twitter producerea a două explozii puternice la terminalul Plecări și i-au avertizat pe călători să evite zona

7:51 Forțele de ordine au început să evacueze aeroportul, iar oamenii, speriați, fugeau disperați

8:04 Aeroportul din Bruxelles este închis și toate cursele aeriene sunt deviate spre Liege

8:11 Apar primele informații legate de numărul victimelor și faptul că, înainte de producerea exploziilor, s-au auzit focuri de armă și strigăte în limba arabă

8:20 Autoritățile belgiene au ridicat alerta teroristă la cel mai ridicat nivel. Belgia era, oricum, sub alertă teroristă încă de la producerea atentatelor din Paris, din 13 noiembrie 2015.

8:28 Se produce explozia de la metroul din Bruxelles, între stațiile Maelbeek și Arts-loi, în zona celor mai importante instituții europene. Imaginile distribuite pe rețelele de socializare arată zona învăluită în fum.

8:32 Metroul belgian este oprit, iar călătorii și angajații din subteran sunt evacuați de-a lungul șinelor de tren

9:11 Transportul public este dat peste cap, oamenii fug disperați pe străzi

9:31 Instituțiile europene din Bruxelles sunt sub cod portocaliu de alertă

9:39 Eurostar anunță anularea tuturor călătoriilor cu trenul

9:49 Procurorul general al Belgiei confirmă că exploziile de la aeroport sunt opera unui atac sinucigaș

Haosul și panica s-au instalat la Aeroprtul din Bruxelles. Oamenii fugeau în toate direcțiile, speriați de exploziile care au zguduit Terminalul Plecări
Haosul și panica s-au instalat la Aeroprtul din Bruxelles. Oamenii fugeau în toate direcțiile, speriați de exploziile care au zguduit Terminalul Plecări

Bruxelles, cuprins de șoc și panică în primă instanță, este, acum, un oraș paralizat. Forțele de ordine au împânzit orașul, iar populația caută să se refugieze din calea unor alte posibile atacuri sinucigașe. Premierul belgian, Charles Michel, a făcut un apel public către populație, cerându-le oamenilor să nu se mai deplaseze prin oraș. Transportul public de suprafață și cel din subteran au fost închise. Traficul feroviar și cel aerian au fost suspendate, toate zborurile fiind deviate spre aeroportul din Liege. Oficialii companiei Eurostar i-au sfătuit pe călători să nu mai vină la gara centrală din Bruxelles, anunțând că toate călătoriile au fost anulate.

Toate cursurile școlare și ale facultăților au fost anulate, iar elevii și studenții aflați la ore în momentul în care s-au produs atentatele au fost ținuți de profesori în unitățile de învățământ. Părinții lor au fost sfătuiți să nu iasă din casă până când autoritățile nu vor da noi detalii. Muzeele și alte obiective turistice au fost închise.

Harta punctelor cheie în care au fost detonate cele șase bombe
Harta punctelor cheie în care au fost detonate cele șase bombe

Primele două explozii au avut loc în jurul orei 8:00, ora locală, pe Aeroportul Național din Bruxelles. Owen Li, angajat în domeniul serviciilor bancare, a mărturisit pentru BBC. „Îmi luam micul dejun în zona porților de îmbarcare, când am văzut că toată lumea fugea spre noi, cei de-aici. Oamenii nu știau ce să facă, iar eu credeam că este un exercițiu. Am rămas la restaurant și nu puteam realiza că este ceva real. Staff-ul restaurantului țipa la noi să plecăm”.

Harta cu punctele cheie în care au fost detonate cele două bombe în Aeroportul din Bruxelles
Harta cu punctele cheie în care au fost detonate cele două bombe în Aeroportul din Bruxelles

Exploziile au avut loc în zona punctului de check-in a companiei American Airlines. Oameni plini de sânge, acoperiți de praf și de cioburi fugeau în toate direcțiile. Terminalele aeroportului belgian au fost evacuate, iar sute de oameni au fost scoși pe piste, așteptând ca spiritele să se calmeze.

Un martor ocular a povestit pentru BBC: „Am spus «Fugi!, Fugi!», iar colegul meu s-a ascuns în caruselul pentru bagaje.” Cordoane de poliție au izolat aeroportul iar accesul este permis numai ambulanțelor. CNN notează faptul că la aeroport a aterizat un elicopter militar.


    Mai multe persoane au fost rănite în exploziile de la metroul din Bruxellesfoto: Twitter
Mai multe persoane au fost rănite în exploziile de la metroul din Bruxellesfoto: Twitter

Cea de-a treia explozie a avut loc la metroul din Bruxelles, între stațiile Maelbeek și Arts-loi, la o distanță de 75 de minute față de cele de la aeroport. Martorii oculari au surprins momentul în care stația de metrou a fost evacuată.

Sediul Comisiei Europene a fost evacuat imediat după explozie și toate ședințele ce ar fi trebuit să aibă loc astăzi au fost anulate. Toate instituțiile UE se află sub cod portocaliu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Radicalul Ebrahim Raisi
image
image
image
image
image
image
caragiale eminescu micle jpg
mancare de tip fast food jpg
atena pixabay jpg
musulmani la kaaba reuters
Groapa cimitir FOTO Shutterstock jpg
italia romanca1 jpg
index jpeg
stefan luchian jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net