20 de trucuri care îţi fac viaţa mai uşoară

Ultima actualizare:

    Ca să economiseşti apă şi energie, e bine să porneşti maşina de spălat doar atunci când e încărcată cu haine
Ca să economiseşti apă şi energie, e bine să porneşti maşina de spălat doar atunci când e încărcată cu haine

Nici n-ai idee câtă energie, câtă apă şi câte alte resurse poţi economisi doar prin adoptarea unor obiceiuri simple, de zi cu zi! Asociaţia Mai Mult Verde a lansat pe platforma greentips.ro o listă cu 365 de sfaturi (câte unul pentru fiecare zi din an), ce conţin sugestii de acţiuni concrete care pot contribui la protecţia mediului şi la bunăstarea buzunarului tău. Iată 20 dintre acestea.

  • Reducerea energiei 

Nu pune mâncare caldă în frigider. Acesta nu va mai trebui să muncească atât de mult pentru a reduce temperatura. 

Iluminatul din timpul cititului. Ai nevoie să luminezi toată camera pentru a citi o carte într-un colţ? Dacă nu, stinge becurile şi aprinde doar o veioză de lângă tine. Dacă un milion de locuinţe şi-ar reduce consumul de electricitate cu 60 watts (un bec incandescent), ar putea contribui la reducerea emisiilor de carbon cu aproximativ 5 milioane de tone pe an.

Curăţă depunerile de calcar de pe fierbătorul electric. Astfel, apa va fierbe mai repede. Pune în recipient două căni de apă amestecată cu oţet alb şi lasă la fiert. Depozitele calcaroase se vor curăţa.

Nu aprinde becurile în timpul zilei. Trage draperiile şi bucură-te se soare şi de lumină naturală. E mai sănătos pentru tine, dar şi pentru mediu.

Sigilează mâncarea din frigider. În felul acesta, nu doar că o vei păstra proaspătă, dar vei evita ca umezeala pe care aceasta o conţine să se transforme în gheaţă, iar frigiderul să folosească mai multă energie. 

Curăţă spatele frigiderului. Praful care se depune pe siguranţe poate creşte consumul de energie cu 30%.

Închide televizorul, calculatorul. Ne-am obişnuit să le lăsăm deschise, chiar dacă nu le folosim. Atâta risipă de energie!

Scoate din priză aparatele electronice (boxe, imprimantă, calculator etc.) atunci când pleci de acasă. 

  • În casă

Foloseşte şosetele desperecheate. Pe cele mai mari dintre ele le poţi umple cu cârpe vechi, apoi coase-le la capete şi aşază-le în partea de jos a uşilor sau la ferestre, pentru a nu permite aerului rece să pătrundă în casă.

Pune folie de aluminiu în spatele caloriferului, între acesta şi perete. Folia va reflecta căldura în cameră, în loc să încălzească peretele pe care stă caloriferul.

Cum desfunzi eficient ţevile. Evită să foloseşti substanţe chimice, multe dintre ele conţin leşie sau acid sulfuric, extrem de periculoase şi puternic corozive. În schimb, foloseşte apă fiartă, praf de copt şi o pompă. 

Repară zgârieturile din mobilier cu ulei de nuci zdrobite. Nu va arăta la fel de nou precum mobilierul de colecţie polisat profesional, dar va fi destul de bun. 

Nu arunca sticlele, borcanele şi cutiile de metal. Ele pot fi recipiente bune pentru articolele din cămară, organizatoarele de birou, pot fi transformate în vaze sau ghivece de flori.

Cum scapi de furnici. Nu e nevoie să recurgi la insecticide şi diverse chimicale. Identifică locul pe unde intră şi pune acolo suc de lămâie, pudră de talc, ardei iute sau cretă.

Îngheaţă vinul rămas în sticlă. În loc să îl arunci, mai bine îl pui în forme pentru cuburi şi îl pui la congelator. Data viitoare, când vei avea nevoie de vin pentru gătit, îl vei folosi pe cel congelat. Niciun microb nu supravieţuieşte procesului de congelare şi nu va trebui să deschizi o sticlă nouă pentru a folosi puţin la gătit.

Instalează capete de duş cu flux redus. Ştiai că aproape 25% din apa folosită în casă se iroseşte la duş şi că în 5 minute se pot scurge 700 de litri de apă?! Prin instalarea unor capete de duş cu flux redus, poţi economisi până la jumătate din apa folosită.

Foloseşte maşina de spălat numai când poate fi încărcată complet cu haine. Acest lucru poate economisi până la 3.000 de litri de apă pe lună.

  • În trafic

Opreşte motorul maşinii când staţionezi. Fiecare moment în care maşina ta este pornită reprezintă o pierdere de carburant. Pentru 10 secunde în care maşina staţionează cu motorul pornit consumi la fel de mult combustibil cât îţi e necesar pentru a o porni. 

Verifică filtrele de aer. Înfundarea lor poate reduce eficienţa maşinii, făcând-o să utilizeze cu 10% mai mult combustibil decât e necesar.

Poţi reinventa roata! Rulăm 200 de milioane de anvelope pe an şi ele au nevoie de 400 de ani pentru a începe descompunerea. Ajută la reducerea acestui munte de cauciuc prin reşaparea anvelopelor atunci când s-au uzat.

image
image
image
image
image
image
Anastasia Pokreshchuk jpg
prostitutie jpg
Amanda Bynes jpeg
lumanari jpg
chei in usa  jpeg
Elsa Thora insta 2 jpg