Cele mai bune reţete pentru cămara ta
Profită din plin de fructele bune de sezon ca să ai o iarnă sănătoasă şi gustoasă! Dulceţuri, gemuri, zacuscă sau murături sunt bunătăţi cu care trebuie neapărat să ne răsfăţăm, mai ales că sunt preferatele întregii familii. Iată cinci reţete simple şi ieftine, care merită încercate. Mai multe reţete de sezon găsiţi în noul număr al revistei “Click! Poftă bună”, care se află deja pe piaţă.
Gogonele în saramură
Ingrediente: 3 kg de gogonele, hrean, crenguţe de cimbru, boabe de muştar, boabe de piper, 1 ardei iute, 1 ceapă, sare grunjoasă.Preparare: Cureţi hreanul de coajă, speli gogonelele, le aşezi într-un borcan de 5 l. Presari boabe de piper, boabe de muştar, ardeiul iute tăiat felii şi ceapa tăiată rondele. Separat, fierbi 4 l de apă, la care adaugi 5 linguri de sare grunjoasă şi o torni fierbinte peste gogonele. Atenţie, să nu se spargă borcanul! Deasupra, aşezi crenguţe de cimbru, închizi borcanul cu capac etanş şi îl aşezi la păstrare într-un loc uscat şi rece.
Ardei cu varză
Ingrediente: 7 kg ardei graşi de diferite culori, 6 kg varză albă, 1 kg morcovi, frunze de ţelină, hrean, sare , apă cât cuprinde, zeamă de lămâiePreparare: Alegi ardei sănătoşi, de aceeaşi mărime, îi speli, le scoţi cotoarele, le îndepărtezi seminţele şi îi aşezi la scurs pe un prosop absorbant. Separat, cureţi verzele de frunzele exterioare veştejite şi le tai fideluţă cât mai subţire. Freci varza cu sare şi storci deasupra zeamă de lămâie. Cureţi morcovii, îi treci prin răzătoarea mare şi îi amesteci cu varza. Umpli ardeii cu amestecul de varză şi de morcov, îndesând bine umplutura şi îi aşezi în borcane. Deasupra aşezi un strat de frunze de ţelină şi bucăţi de hrean. Fierbi apă cu sare (câte o lingură de sare la 1 l de apă) şi o torni fierbinte peste ardeii din borcan, cât să-i acoperi. Închizi borcanul ermetic şi, după răcire, îl depozitezi într-un loc uscat, bine aerisit şi rece, până în momentul consumării.
Jeleu de mere
Ingrediente: 3 kg mere, zeama de la 2 lămâi, un baton scorţişoară. Pentru 1 l suc fiert: 200 g zahăr, 30 g ghimbir, 50 g stafide.Preparare: Speli merele, le tai în patru şi le pui într-un vas cu apă cât să fie acoperite. Adaugi zeama de lămâie şi scorţişoara, acoperi vasul şi laşi să fiarbă la foc mic până ce se înmoaie. Nu amesteca în timp ce fierb merele, ci după! Scoţi merele, le pui într-o strecurătoare şi le laşi peste noapte să se scurgă. Fierbi zeama adunată până scade 2/3 din cantitate. Aruncă spuma care se formează. Măsoară cantitatea de suc rămasă după fierbere şi adaugă zahăr, ghimbir şi stafide. Laşi să mai fiarbă 20 de minute. Ca să verifici dacă s-a fiert, pui o picătură de peltea pe o farfurioară. Dacă nu se împrăştie, e gata. Dacă e prea subţire, mai laşi să fiarbă. Torni jeleul în borcane, pui capacul şi le fierbi într-un vas lat, „îmbrăcate” cu prosoape, timp de 10 minute.
Deliciu cu afine
Ingrediente: 1 kg afine, 1 kg zahăr, ½ baton vanilie, 3 pahare apă, 3 linguri zeamă lămâie.Preparare: Din apă şi zahăr faci un sirop, pe care-l pui la fiert. Când dă în clocot, adaugi o lingură de zeamă de lămâie. Când începe să se lege, pui afinele şi laşi să fiarbă în continuare. Adaugi restul de zeamă de lămâie şi vanilia. Când s-a legat bine, aduni spuma, iei dulceaţa de pe foc şi o laşi să se răcească, apoi o pui în borcane.
Pere de iarnă
Ingrediente: 1 kg pere mai tari, 500 ml apă, 200 g zahăr, 200 g miez de nucă, 1 lămâie, cuişoare, batoane de vanilie.Preparare: Speli perele, le cureţi de coajă şi de seminţe, le tai în patru şi le stropeşti cu zeama de lămâie, ca să nu se oxideze. Într-un vas pui apa şi zahărul la fiert pentru 5 minute. Aşezi în borcane curate şi sterilizate miez de nucă, câteva cuişoare şi câte un baton de vanilie (merge şi zahăr vanilat). Pui perele şi torni siropul fierbinte. Aşezi borcanele într-un vas, pui apă până la jumătatea lor şi le fierbi la foc mic 45 de minute. După ce ai oprit focul, le acoperi cu un prosop gros şi le laşi să se răcească până a doua zi, după care le aşezi în cămară.