Cum alegi bradul ca să reziste cât mai mult

Ultima actualizare:

Dacă nu l-ai cumpărat deja, este cazul să te grăbeşti! Brad de Crăciun vei găsi în pieţe, în hypermarket-uri şi în parcările acestora, dar şi în alte locuri special amenajate chiar pe trotuare. Dacă vrei un brad care să reziste în casă cât mai mult timp, trebuie să ştii cum să-l cumperi. Iată câteva sfaturi!

 • Acele nu trebuie să cadă - Bradul trebuie să aibă crengile ridicate, iar acele trebuie să aibă o culoare verde închis. Pentru a vedea dacă e proaspăt tăiat, strânge uşor cu mâna o crenguţă. Acele nu trebuie să-ţi rămână în palmă. De asemenea, prinde bradul de tulpină şi scutură-l viguros. Vei vedea dacă acele cad. În acest caz, recomandat este să nu cumperi. 
 • Tulpina, lipicioasă - Atinge cu palma tulpina şi crengile. Ele trebuie să fie lipicioase, iar pe mână ar trebui să-ţi rămână urme de sevă. Dacă nu se întâmplă acest lucru, înseamnă că bradul a fost tăiat cu ceva timp în urmă. 
 • Observă ghiveciul - Dacă alegi un brad plantat în pământ, ar trebui să ridici ghiveciul şi să observi dacă recipientul prezintă găuri pentru scurgerea apei. De asemenea, prin acele găurele se poate observa rădăcina pomului – un lucru care îţi spune că bradul nu este tăiat şi înfipt doar în pământ. 
 • Ambalează bradul în plasă specială - Astfel, crengile nu se vor lăsa, iar bradul va fi protejat cât timp stă depozitat. Unii comercianţi îţi ambalează pomul gratuit, la alţii te costă câţiva lei. Când ajungi cu bradul acasă, recomandat este să îl ţii în plasa în care a fost ambalat, pentru a-i păstra forma.
 • Roagă vânzătorul să-ţi ofere un brad din ultimul lot adus - În piaţă vei găsi multe oferte şi mulţi comercianţi dornici să facă vânzare. Întreabă-i care sunt brazii din ultimul lot adus şi alege-ţi pomul dintre aceştia. În acest fel, nu vei cumpăra un brad care stă în piaţă deja de o săptămână. 
 • Unde depozitezi bradul - Se depozitează în locuri cu temperaturi scăzute precum balcon, garaj, magazie sau, dacă locuieşti la curte, îl poţi ţine în aer liber. 
 • Pune pomul în apă - Pentru a-l păstra cât mai mult proaspăt până îl decorezi, ţine bradul într-o căldare cu apă în care ai turnat o cană de zahăr. Completează lichidul ori de câte ori este nevoie. 
 • Înfige la baza tulpinii un cartof - Un alt truc la care să apelezi pentru a-i menţine prospeţimea: ciopleşte tulpina la bază şi ascute-o până când ajunge să arate ca un ţăruş. Apoi, înfige un cartof mare, proaspăt. Bradul îşi va trage nutrienţii din cartof şi nu se va usca foarte repede. 

Ce decoraţiuni găseşti în magazine

simeon stalpnicul png

Alte sfaturi de care să ţii cont

 • Ţine bradul departe de căldură - Înainte de a-l aduce în casă pentru a-l împodobi, stabileşte locul în care îl vei ţine. Acest spaţiu trebuie să fie departe de orice sursă de căldură precum calorifere, radiatoare etc. De asemenea, locul trebuie să fie într-un colţ umbrit al camerei. 
 • Nu încărca pomul prea mult – Greutatea prea mare a globurilor, a decoraţiunilor şi a instalaţiilor de beculeţe afectează crengile pomului care, în câteva zile, se vor lăsa. Încearcă să nu exagerezi cu ornamentele. 
 • Instalaţiile de beculeţe afectează bradul de Crăciun – Asta, din cauza temperaturii pe care o degajă beculeţele, atunci când sunt aprinse. E bine să aprinzi instalaţia mai rar şi pentru scurt timp. 
 • Crengile, flexibile – Îndoaie uşor o creangă şi vezi dacă, odată ce i-ai dat drumul, revine rapid la forma iniţială. Crengile trebuie să fie elastice. 

Click! Spune: Molizii argintii costă între 30 şi 70 de lei, iar brazii din parcarea hypermarket-urilor se vând la preţuri între 60 şi 89 de lei. Însă, dacă vrei un pom de trei metri sau mai înalt, vei scoate din buzunar şi până la 250 de lei. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
medicamente jpg
image
image
image
image
image
image
aeronava animawings jpeg
pestera vantului jpg
supermarket 949913 1280 jpg
adolescent supravietuire alunecare 120m jpg
MAE
Mongolia FOTO Shutterstock
Poiana cu narcise din Pasul Vâlcan. Foto: Lucian Ignat
ionut ivana jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net