Cum poți folosi un calculator sarcină pentru a afla data la care trebuie să naști?

Ultima actualizare:

Orice calculator sarcină se bazează pe un aspect esențial: cunoașterea primei zile a ultimei menstruații.

Cum poți folosi un calculator sarcină pentru a afla data la care trebuie să naști?
Cum poți folosi un calculator sarcină pentru a afla data la care trebuie să naști?

Este cunoscut faptul că majoritatea sarcinilor durează între 38 și 40 de săptămâni sau 280 de zile calculate de la data primei zile a ultimului ciclu menstrual. Tot de data ultimei menstruații depinde și calculatorul de sarcină bazat pe metoda medicului german Naegele, elaborată la începutul secolului al XIX-lea. Potrivit acestuia, la data debutului ultimei menstruații se adaugă un an, se scad trei luni și se adaugă apoi șapte zile.

Și medicul ginecolog care monitorizează sarcina va calcula data probabilă a nașterii tot în raport cu ziua de început a ultimului ciclu menstrual. Termenul rezultat nu este însă o limită, ci o dată estimativă, care concide doar în 4 % dintre cazuri cu momentul nașterii copilului.

În stabilirea datei probabile în care bebelușul are să vadă lumina zilei se mai folosește un calculator sarcină în funcție de data concepției. Dacă ai un ciclu regulat și cunoști momentul ovulației sau ai folosit teste pentru ovulație în perioada în care ai avut contact sexual neprotejat cu partenerul, vei adăuga presupusei date a concepției 266 de zile pentru a obține data probabilă a nașterii.

Dacă viitoare mamă a conceput prin fertilizare in vitro, se poate calcula data scadenței de la data transferului ovulului fecundat. Majoritatea transferurilor de embrioni au loc fie la trei zile, fie la cinci zile după extragerea ovulelor și fertilizare. Dacă transferul a avut loc la trei zile, se numără 263 de zile de la data acestuia pentru a calcula data nașterii, iar dacă transferul s-a efectuat la cinci zile, se adaugă 261 de zile.

Ecografia timpurie poate să determine vârsta gestațională și data probabilă a nașterii, în funcție de caracteristicile, stadiul de dezvoltare și dimensiunile fătului. Se poate întâmpla să uiți ziua ultimei menstruații sau să nu ai nicio siguranță asupra perioadei de ovulație, în cazul unui ciclu neregulat. De aceea, examinarea ecografică poate rezolva această problemă, ajutându-te să obții un calcul de sarcină cu o acuratețe rezonabilă. Ulterior, etapele sarcinii, cum ar fi prima dată când se aud bătăile inimii bebelușului (în jurul săptămânii 9 sau 10, deși pot varia) și când simți pentru prima dată mișcarea fătului (în medie între 18 și 22 de săptămâni), pot da indicii asupra exactității datei probabile.

Cea mai bună soluție este ca sarcina să fie monitorizată pe tot parcursul ei de un medic ginecolog, care poate să confirme ulterior data estimată pentru naștere pe baza altor măsurători, cum ar fi înălțimea fundului de uter, care este măsurarea distanței de la osul pubian până la vârful uterului, și mărimea uterului.

Acești parametri sunt, de obicei, verificați de către medic la fiecare vizită prenatală și te ajută să confirmi data la care se va naște copilul.

Cum folosești un calculator de sarcină online pentru a determina data nașterii?

Un calculator sarcina aplicație îți asigură o estimare automată a datei nașterii, în funcție de câteva date simple pe care trebuie să le introduci.  Există în acest sens modele de calculator de sarcină online mai simple sau mai complexe, în funcție de cantitatea de date pe care acestea o cer. Varianta cea mai simplă este aceea în care aplicația cere doar data ultimei menstruații, respectiv ziua, luna și anul în care aceasta s-a produs, generând, printr-un click, o dată probabilă a nașterii.

Un alt model ia în considerare și durata ciclului menstrual, care poate fi cuprinsă între 21 și 35 de zile. Este un aspect foarte important introducerea acestei variabile, întrucât numai 10-15 % dintre femeile de vârstă fertilă au un ciclu de 28 de zile.

Cel mai bun calculator de sarcină este rezultat al corelării tuturor informațiilor și factorilor care pot influența data nașterii copilului cu măsurătorile și estimările medicului ginecolog. O aplicație calculator sarcina pe luni mai complexă ia în calcul și alți factori, precum vârsta mamei, dacă aceasta se află la primul copil sau mai are nașteri etc.

La fel ca în cazul metodelor tradiționale de estimare a vârstei gestaționale, folosirea unui calculator sarcină online trebuie făcută sub rezerva că termenul obținut este o dată probabilă a nașterii și nu un termen limită sau momentul propriu-zis al venirii pe lume a bebelușului.

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net