De ce este roșie ceapa de Buzău? Când a apărut celebra legumă românească

Ultima actualizare:

Pentru multe gospodine şi grădinari din toată ţara, ceapa de Buzău are o valoare aparte, cu o calitate superioară multor sortimente asemănătoare, scrie Adevărul.

A apărut în secolul al XVIII-lea

Sunt legume vechi de sute de ani, care au fost îmbunătăţite genetic la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.

În această perioadă a anului, zeci de standuri cu ceapă roşie şi albă, produsă în grădini de pe Valea Slănicului, pot fi zărite pe marginea drumului european E85, în apropiere de orașul Buzău. Bazinul legumicol mărginit de localitățile Buzău - Mărăcineni – Săpoca este renumit pentru această legumă, pe care gospodinele o preferă pentru gustul deosebit.

Citește și: Fermierii români sunt nemulțumiți: ies în pagubă cu recolta de roșii

La început, specialiștii Staţiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicolă Buzău au realizat pe baza unui produs local, vechi de sute de ani, două subcategorii de ceapă. Auria de Buzău a fost primul soi românesc, urmat de ceapa Diamant. Materialul de bază, preluat de la cultivatorii locali, a fost şlefuit genetic în anii '70, de către cercetătorul Cristea Chiru.

Ceapa de Buzău este foarte veche, leguma fiind adusă pe aceste meleaguri de emigranţii bulgari, care s-au stabilit în zona Buzăului în mai multe valuri, înainte de anul 1700. Ei au început să îşi părăsească locurile de baştină, după ce otomanii au transformat ținuturile de la sud de Dunăre în paşalâc şi au început influenţele religiei musulmane în Balcani. Refugiaţii bulgari au ales să meargă în nord, spre valahii creştin-ortodocşi, astfel că s-au stabilit pe terenuri din Giurgiu, Dâmboviţa, Ialomița, Buzău, până la Constanţa.

Ceapa roşie de Buzău este relativ nouă. A apărut după anii ’80, spune cercetătorul Costel Vânătoru, după ce grădinarii buzoieni au început să-și vândă ceapa albă și dincolo de Carpați, în piețele din Transilvania. Acolo nu au avut însă succes, întrucât era preferată ceapa de culoare roşie. Grădinari pricepuţi, sătenii buzoieni au cultivat la un loc, lăsând să se încrucişeze liber, ceapa lor tradiţională cu ceapa roşie adusă din Ardeal.

Nu rata nici: Pietrele care cresc și se mișcă, din județul Buzău, atracția turiștilor

„Grădinarii noştri primiseră loturi pe prundul gârlei, după ce fuseseră expropriaţi şi mutaţi la bloc. Comuniştii au găsit soluţia de a le da nişte loturi pe care să le folosească. Ei cultivau în special ceapa de Buzău şi mergeau des la Braşov unde era centru industrial puternic. Doar că ceapa albă nu se căuta acolo pentru că era foarte apreciată ceapa roşie de Făgăraş, de Turda, soiuri locale. Aatunci, ei au luat ceapă de acolo din zonă, care este cu forma rotundă, uşor aplatizată, şi au încrucişat-o cu ceapa de aici. Aşa a apărut această ceapă lungă roşie de Buzău din care am scos un soi la Staţiunea de Cerceare denumit Rubiniu”, a declarat Costel Vânătoru.

Citiți articolul integral pe site-ul publicației Adevărul.ro

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net