De unde provine numele stațiunii Mamaia! Foarte puțini români știu acest lucru!

Stațiunea Mamaia este una dintre cele mai cunoscute și populare din țara noastră, iar în fiecare an, mii de turiști din toată lumea vin aici pentru a-și petrece concediul. Însă doar foarte puțini dintre români știu și faptul că „perla litoralului românesc” are în spate o istorie de cel puțin 245 de ani, iar numele acestei stațiuni are o origine mult mai interesantă decât am crede!

Mamaia a fost consemnată prima oară acum 245 de ani
Mamaia a fost consemnată prima oară acum 245 de ani

Stațiuniea Mamaia este un loc pe care cu toții îl cunoaștem, iar cei mai mulți dintre noi l-am și vizitat, măcar odată. Cu toate acestea, în ciuda popularității de care se bucură, nu foarte mulți români știu și ce istorie interesantă în spate are această stațiune! Mamaia, un loc care ne face să ne gândim la bunicile noastre, a fost menționată pentru prima oară acum 245 de ani, iar originea acestui nume este mult mai fascinantă decât am crede!

Chiar dacă acest loc este, fără doar și poate, mai vechi, prima atestare datează de acum 245 de ani, adică tocmai din anul 1779. La acel moment, un călător francez în Dobrogea, pe nume Alexandru Launnay, scria despre un popas denumit „Mammay”.

Originea fascinantă a numelui stațiunii Mamaia

Ceva mai târziu după acest moment, în anul 1855, o hartă rusească consemnează un loc denumit atunci „Mamakioiul”, care, cel mai probabil, se referă la Mamaia-sat. După această consemnare vor mai trece aproximativ două decenii până când Mamaia este menționată din nou. Mai precis, în anul 1878, după Războiul de Independență și Tratatul de la Berlin, Dobrogea este alipită României, după aproximativ 5 secole de conducere otomană.

Astfel, la începutul secolului XX, Mamaia încă era doar un mic cătun, ce aparținea administrativ de orașul Constanța. Însă în 1906 urmează să fie inaugurată prima plajă amenajată la Mamaia, în prezența mai multor oficiali ai vremii.

Iar în privința numelui acestui loc, este foarte posibil ca el să nu aibă, de fapt, nicio legătură cu bunicile, ci cu un han! Nicolae Iorga a scris că numele de „Mamaia” ar putea proveni de la Mamai, un han al Crimeii, ce a domnit în timpul epocii otomane.

O altă variantă ar fi ca Mamaia să fi fost o moldoveancă, soția unui soldat ucis de turci în luptele date în Dobrogea. Femeia ar fi luat exemplul soțului ei și ar fi luptat împotrova otomanilor, însă ar fi fost prinsă și luată ca roabă de către pașa din Silistra, împreună cu fiica ei, Constantina.

Se spune că, impresionat de vitejia ei, pașa i-ar fi construit o casă pe malul mării și i-ar fi dăruit bani și slugi, lăsând-o pe femeie și pe fiica ei să locuiască acolo.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net