Descoperire colosală lângă Sarmizegetusa Regia. Ce ascund munții: „E o adevărată surpriză”

Cu ajutorul tehnologiei LIDAR, de scanare și cartografiere laser, oamenii de știință au cercetat un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, lângă Sarmizegetusa Regia, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități. Aceștia au făcut aici o serie de descoperiri uimitoare.

Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR / Foto: Adevărul.ro
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR / Foto: Adevărul.ro

La cinci decenii după ultimele cercetări arheologice care au avut loc la Fețele Albe, oamenii de știință care au studiat recent o așezare dacică neglijată în ultimii ani de autorități, aflată în Hunedoara, lângă Sarmizegetusa Regia, folosind și tehnologia LIDAR, de scanare și cartografiere laser, au făcut aici o serie de descoperiri uimitoare. Folosirea tehnologiei LIDAR a arătat că, deși se credea că așezarea antică este formată din 20 – 30 de terase, ea era mult mai extinsă: cetatea ocupa un munte întreg, acum acoperit complet de pădure și este mai veche decât Sarmizegetusa Regia.

Modelul digital de teren (DTM) derivat din LiDAR dezvăluie o adevărată surpriză: situl este mult mai larg, ocupând toată latura sudică a dealului, pe doi kilometri, de la pârâul Arsurii până la fortificația de pe Dealul Grădiștii și are aproape 200 de terase, deci de zece ori mai mult încât s-a crezut! Terasele sunt cel mai adesea aliniate (ca „ghirlande”) de-a lungul curbelor de nivel, iar astăzi sunt acoperite în întregime de păduri. Unele sunt în trepte, altele în ciorchine.

Cea mai mare concentrație de terase se află lângă Șesul cu Brânză. Accesul este dificil astăzi, căile antice au dispărut. DTM-ul arată însă pe alocuri potecile care legau grupurile de terase și care formau o adevărată rețea care acoperă toată panta. Pe terase sunt vizibile urme ale numeroaselor construcții cu bază dreptunghiulară sau poligonală/circulară”,  arată cercetătorii Aurora Pețan și Valeriu Sîrbu, într-un studiu publicat recent, cu titlul „Revizitând Fețele Albe – un important sit dacic de lângă Sarmizegetusa Regia” (Editura Dacica, 2023), relatează Adevărul.ro.  

Cetatea unui rege dac necunoscut

De asemenea, cetatea a scos la iveală și faptul că așezarea de pe Șesul cu Brânză datează, cel mai probabil, de la sfârșitul secolului al doilea î. Hr. Cu alte cuvinte, este mai veche decât Sarmizegetusa Regia, cu cel puțin o generație, și astfel, mai veche epocii regelui Burebista.  

Din datele publicate până acum, reiese că zona centrală de la Fețele Albe a existat cu cel puțin o generație (în jurul anului 100 î.Hr.) înaintea celei de pe dealul Grădiștii (în jurul anului 50 î.Hr.). După mijlocul secolului I î.Hr., centrul pare să se mute de la Fețele Albe pe dealul învecinat. Cele două centre religioase au funcționat în paralel până la cucerirea romană, dar nu putem preciza relația dintre ele”, arată autorii studiului.

Aflate în apropierea templelor, dar și a unor ateliere meșteșugărești, la Fețele Albe au fost identificate rămășițele unor mari clădiri circulare, care nu erau simple locuințe, ci posibile reședințe aristocratice sau clădiri publice. Potrivit arheologilor, incinta sacră de la Fețele Albe se asemăna cu cea a Sarmizegetusei Regia, având temple circulare și dreptunghiulare de calcar și andezit, concentrate într-o zonă relativ restrânsă, însă, deși dimensiunile sale reale nu sunt cunoscute, acolo existau cel puțin trei temple.

Asemănarea dintre cele două centre este izbitoare. Ce pare pentru a le distinge, însă, este cronologia. Având în vedere aceste date, este evident că situl de la Fețele Albe nu mai poate fi considerat un cartier al Sarmizegetusa Regia, ci, cel mai probabil, chiar locul în care ”s-a născut” Sarmizegetusa. Chiar dacă așezarea de pe Dealul Grădiștii a crescut ca dimensiune și importanță, cea de pe Fețele Albe a rămas cu siguranță un loc cu un statut aparte, care avea în centru o zonă sacră și care simboliza începuturile centrului de putere din Munții Șureanu”, arată cercetătorii.  

Cetatea uitată

În mijlocul pădurii care acoperă Șesul cu Brânză, versantul învecinat Grădiștii Muncelului pe care dacii și-au clădit capitala din vremea regelui Decebal, la 3 – 4 kilometri de Sarmizegetusa Regia, se află Fețele Albe. Identificată în primii ani ai secolului al XIX-lea, când autoritățile din Transilvania au luat urma comorilor descoperite de localnici în munții Orăștiei, cetatea Fețele Albe a fost cercetată de către arheologi abia un secol și jumătate mai târziu. Ei au scos la iveală, în perioada 1965 – 1973, rămășițele mai multor locuințe și temple, dispuse pe terasele întărite cu ziduri masive de calcar.

Complexul de ziduri de pe terasă dă impresia unei aşezări mari, înfloritoare, pentru amenajarea căreia s-au făcut multe eforturi. Terasele suprapuse, încinse de brâurile zidurilor de calcar, aduc în minte, păstrând, fireşte, proporţiile, imaginea Pergamului elenistic. Nicio aşezare dacică descoperită până acum nu se poate compara, din punct de vedere arhitectonic, cu ceea ce s-a găsit la Feţele Albe. Un tablou asemănător îl oferă doar terasele incintei sacre de la Sarmizegetusa”, arătau arheologii Hadrian Daicoviciu şi Ioan Glodariu, în 1969, potrivit sursei menționate.

Totodată, conform arheologilor care au cercetat așezarea dacică Fețele Albe în anii ´60 au stabilit că, ea ar fi fost devastată de două ori de romani. 

„Distrugerea poate fi plasată în anul 102 şi pusă pe seama  armatelor romane care, în cursul primului război dacic cu Traian, au ajuns până lângă Sarmizegetusa. Distrugerea definitivă a avut loc în anul 106“, au concluzionat istoricii Hadrian Daicoviciu şi Ioan Glodariu.  

Din 1973, Fețele Albe nu a mai fost cercetată sistematic, însă, așezarea  antică de la Șesul cu Brânză, pe care arheologii au considerat-o un cartier de lux al Sarmizegetusei Regia, a stârnit interesul căutătorilor de comori și al amatorilor de meditații și spiritism, care se întâlnesc frecvent în fostele sale temple. Totodată, și natura a pus stăpânire pe locul misterios.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!        

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net