Cel mai bine păstrat secret din Biblie a fost descoperit! A fost „ascuns” mai bine de 1500 de ani

Istoricii au făcut, de curând, o descoperire incredibilă, legată de un capitol din Biblie. 1500 de ani nu s-a știut nimic despre el!

Secretul din Biblie a fost descoperit în biblioteca de la Vatican / foto: pixabay
Secretul din Biblie a fost descoperit în biblioteca de la Vatican / foto: pixabay

În urmă cu ceva timp, Grigory Kessel, istoric la Academia Austriacă de Științe, a anunțat marea „revelație”, într-un articol din New Testament Studies, o revistă academică, publicată de Cambridge University Press.

Istoricul a folosit fotografierea cu ultraviolete a unui capitol din Biblie, inclus în Noul Testament, pentru a putea citi textul original, aflat sub trei straturi de cuvinte scrise pe un palimpsest.

De ce se folosea palimpsestul în antichitate

Palimpsestul un manuscris antic pe care oamenii îl foloseau pentru a scrie peste alte cuvinte, dar care adesea pastrează urme ale scrierii originale.

În antichitate, palimpsestele erau folosite mai ales din cauza lipsei de pergament (nr. piele de animal folosită pentru a scrie pe ea). Cuvintele erau scrise pe acest material în mod repetat, până când mai multe straturi acopereau cuvintele ascunse dedesubt.

Kessel spune că textul este, de fapt, o versiune extinsă, nemaivăzută până acum, a capitolului 12 din Cartea lui Matei, care făcea parte inițial din vechile traduceri siriene ale Bibliei. El a precizat că a făcut descoperirea în manuscrisul păstrat în Biblioteca Vaticanului.

Potrivit spuselor lui Kessel, manuscrisul oferă cercetătorilor o „poartă unică" în a înțelege primele etape ale evoluției textului din Biblie.

De exemplu, versiunea originală, în limba greacă, a textului din Matei 12:1, care este cea mai des folosită în prezent, spunea: „În acea vreme, Iisus a trecut prin lanurile de grâu în ziua de Sabat, iar ucenicilor Săi li s-a făcut foame și au început să culeagă căpățânile de grâu și să mănânce", în timp ce în traducerea siriacă, recent descoperită, textul este ușor diferită. Aceasta spune: "au început să culeagă căpățânile de grâu, să le frece în mâini și să le mănânce”.

Crede că textul își are originea în secolul al III-lea, înainte de a fi fost copiat în secolul al VI-lea. Cercetătorii spun că oamenii de știință cunoșteau deja manuscrisul încă din 1953.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net