Europa, salvată chiar de împăratul care aproape o cucerise. La ce a dus o beție cruntă a acestuia

În anul 1241, Europa s-a confruntat cu una dintre cele mai mari amenințări din istoria sa. Hoardele mongole, conduse de marii comandanți Batu și Subotai, s-au revărsat asupra continentului, devastând totul în cale. Regatele și principatele care le-au stat împotrivă au fost zdrobite, iar Europa părea să fie la cheremul unui taifun din stepă. Cu toate acestea, invazia s-a oprit brusc în decembrie aceluiași an, datorită unei circumstanțe neașteptate: o beție strașnică a marelui han Ogodai.

Hanul Odogai.
Hanul Odogai.

Teroarea mongolă se abătea asupra Europei

După ce au distrus cnezatele rusești și au cucerit stepele nord-pontice, mongolii au pătruns în Europa Centrală. Întâi au trecut prin Transilvania, apoi s-au îndreptat către Polonia și Ungaria. Bătăliile de la Legnița și Mohi, din aprilie 1241, au arătat superioritatea militară a mongolilor. Armatele europene, inclusiv cavaleria grea și trupele de elită, au fost complet depășite de cavaleria ușoară și manevrele precise ale mongolilor, care foloseau tehnici avansate de comunicare pe câmpul de luptă, scriu cei de la Adevărul.

Mongolii păreau de neoprit, devastând Ungaria și avansând către Viena. Europa occidentală se pregătea pentru ceea ce părea a fi o invazie inevitabilă, iar orașele mari precum Veneția și Roma erau următoarele ținte. Dar, la apogeul amenințării, mongolii s-au retras brusc și nu au mai revenit niciodată.

Moartea marelui han Ogodai

Cauza retragerii mongolilor nu a fost o victorie militară europeană, ci moartea neașteptată a lui Ogodai, marele han al imperiului mongol. Ogodai, fiul legendarului Genghis Han, era cunoscut pentru abilitățile sale militare și de conducere. Sub domnia sa, imperiul mongol s-a extins enorm, cuprinzând teritorii din China, Coreea, Persia și stepele nord-pontice. Cu toate acestea, avea o slăbiciune majoră: consumul excesiv de alcool.

După ce a împlinit 50 de ani, Ogodai a devenit tot mai dependent de băuturi alcoolice. Se spune că în Karakorum, capitala mongolilor, a ordonat construirea unei fântâni din care curgeau diverse băuturi alcoolice. Patima sa pentru alcool a devenit din ce în ce mai pronunțată, afectându-i sănătatea.

Cum o beție a salvat Europa

În decembrie 1241, vestea morții lui Ogodai a ajuns la urechile comandanților mongoli din Europa. Conform tradiției mongole, după moartea marelui han, toți conducătorii de hoarde erau obligați să se întoarcă acasă pentru a alege un nou lider. Această tradiție a fost cea care a salvat efectiv Europa Occidentală. Dacă Ogodai nu ar fi murit, invazia ar fi continuat, iar Viena, Veneția și alte orașe europene ar fi fost probabil devastate.

După retragerea mongolilor, Europa a respirat ușurată. Ungaria și Polonia, devastate de invazie, au avut nevoie de decenii pentru a se reconstrui. Cu toate acestea, teroarea mongolă a rămas în memoria colectivă a europenilor, iar amenințarea revenirii lor a persistat pentru mult timp.

Istoria a fost schimbată de o întâmplare neașteptată, iar Europa medievală a fost salvată, nu de o mare victorie militară, ci de o beție fatală. Moartea lui Ogodai, provocată probabil de consumul excesiv de alcool, a pus capăt invaziei mongole și a dat Europei șansa să se refacă după una dintre cele mai mari amenințări din istoria sa.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cruce  Shutterstock jpg
image png
casa modulara dwelli jpg
partie fara zapada  jpg
Drumul Vinului FOTO Visit Timiș
adriean videanu facebook jpg
insula testoaselor jpg
diferenta dintre vreme si clima jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net