Motivul pentru care multe străzi din Capitală nu mai au numele original. Cum erau cunoscute inițial Calea Victoriei, Calea Rahovei sau Calea Dorobanților
Se spune că trecutul este precum o țară străină, iar acest lucru poate fi observat nu numai în cazul obiceiurilor și culturilor diferite. De multe ori, poate spre surpinderea multora dintre noi, aceste diferențe se fac simțite și în cazul numelor străilor din orașe. Iar motivele pentru care străzile își schimbă numele pot să ne surprindă.
Știm cu toții că orașele din întreaga lume au purtat nume diferite, de-a lungul secolelor. De multe ori, acest fenomen apărea din cauza noilor populații și limbi ce luau în stăpânire un teritoriu. Din acest motiv, un nume roman precum „Londinium” s-a transformat în „London”, sau, în română, „Londra”.
Și regimul politic putea influența astfel de schimbări. De exemplu, faimosul Beijing era cunoscut drept Khanbaliq, adică „Orașul Hanului”, în timpul stăpânirii mongole în China. Însă, astfel de schimbări se fac simțite și la nivelul străzilor. Iar țara noastră este plină de astfel de exemple.
Multe străzi românești și-au schimbat numele
Desigur, un motiv comun pentru care numele străzilor se schimbă este pentru a onora personalități istorice importante. În 1909, în Capitală, s-a decis ca persoanele ilustre decedate să fie onorate prin folosirea numelor lor pentru anumite spații publice. Inițial, exista un termen de 5 ani de la decesul acestora, până când numele lor putea fi folosit.
În acest timp, se putea observa dacă aceste personalități chiar au fost atât de importate precum se credea. Ulterior, termenul s-a redus la 3 ani.
Cum se numea înainte Calea Victoriei
Însă, există și unele străzi care și-au păstrat numele original, chiar și de-a lungul secolelor. Este vorba despre locuri precum Izvor, Lipscani, Stelea Spătaru, Clucerul Udricani, Visarion, cât și multe altele.
La polul opus, multe locuri faimoase din Capitală și-au schimbat numele. De exemplu, Calea Victoriei se numea, inițial, „Calea Mogoșoaiei”. Dorobanților purta, cândva, numele de „Strada Herăstrău”. În același timp, Calea Rahovei se numea „Calea Craiovei”, iar Calea Călărașilor era denumită „Calea Vergului”. Iar, nu în ultimul rând, strada 13 Septembrie se numea „Strada Spirei”.