Nu vrei la liceu? Învaţă o meserie

Firmele au început să ducă lipsă de muncitori calificaţi, de aceea sunt de acord să plătească burse elevilor care vor să înveţe o meserie. Este o ofertă generoasă în toată ţara, în cele mai diverse domenii, de la construcţii la turism şi mecanică. Majoritatea absolvenţilor sunt angajaţi imediat cum termină şcoala, iar diplomele sunt acceptate oriunde în UE.

A început o nouă etapă de înscriere în învăţământul profesional. Dosarele se primesc până la 31 august şi admiterea se face după principiul “primul venit, primul primit”, dar sunt şcoli care organizează şi preselecţii pentru a vedea dacă elevul are aptitudinile necesare viitoarei meserii. 

Este mare nevoie de muncitori calificaţi în toată ţara. Firmele oferă posibilitatea elevilor de la şcolile profesionale să facă practică în ateliere dotate. Pe lângă cei 200 de lei primiţi de la Ministerul Educaţiei elevii primesc din partea firmelor burse suplimentare, iar la absolvire sunt angajaţi imediat. Diplomele de absolvire sunt recunoscute în tot spaţiul UE. În etapa a doua de admitere, care a început în 16 august şi se încheie în 31 august, mai sunt disponibile 19.045 de locuri după prima etapă. Ultima serie de înscrieri va avea loc în perioada 1-7 septembrie. Este posibil ca numărul elevilor care vor dori să intre în această formă de învăţământ profesional cu durata de 3 ani să fie mai mare decât numărul locurilor disponibile. În această situaţie, şcoala, împreună cu operatorii economici parteneri, îi va selecta pe cei mai potriviţi în urma unui interviu sau probe de aptitudini. 

La terminarea celor 3 ani, absolvenţii obţin un certificat de calificare profesională cu care se pot angaja imediat, în România sau în oricare altă ţară din Uniunea Europeană. De asemenea, obţin certificat de absolvire a învăţământului obligatoriu, care permite continuarea studiilor în învăţământul liceal (din clasa a XI-a).

Cine se poate înscrie

Pot să îşi depună dosarul de înscriere în clasele de la şcolile profesionale doar absolvenţii de gimnaziu. Sunt acceptaţi şi absolvenţi din promoţiile anterioare care nu au împlinit 18 ani. Este necesar un singur document: fişa de înscriere în învăţământul profesional cu durata de 3 ani, completată la cererea elevului sau a părintelui, eliberată de unitatea de învăţământ gimnazial de la care provine elevul.

Ce meserii se învaţă

Sunt zeci de clase, pentru cele mai diverse meserii cerute pe piaţa muncii. De pildă, în Capitală, sunt 1.064 de locuri pentru: mecanic auto, tinichigiu / vopsitor auto, lăcătuş, electronist, electrician, sudor, bucătar, strungar, ospătar. În judeţul Constanţa este cerere mare de bucătari, lucrători hotelieri, brutari, patiseri şi ospătari, iar în Timiş se caută electronişti aparate şi echipamente, instalatori şi comercianţi.

Ce acte sunt necesare după admitere

După afişarea rezultatelor la admiterea în învăţământul profesional cu durata de 3 ani, candidaţii depun la unităţile şcolare la care au fost declaraţi admişi dosarele de înscriere, cuprinzând actele de studii în original. Candidaţii care, în perioada menţionată în calendarul admiterii în învăţământul profesional cu durata de 3 ani nu îşi depun dosarele de înscriere, se consideră retraşi, iar locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate.

  • fişa de înscriere în învăţământul profesional cu durata de 3 ani;
  • certificatul de naştere, în copie legalizată;
  • adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională / tezele cu subiect unic din clasa a VIII-a / testele naţionale / examenul de Capacitate; 
  • foaia matricolă pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale de absolvire), copie şi original; 
  • fişa medicală.
FotoJet (3) jpg
cub horoscop iertare png
Oana Roman si Isa jpg
FotoJet (2) jpg
Terminator jpg
femeie frig casa jpeg
cub maurice munteanu razvan ciobanu png
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2022 28 ianuarie Sfantul Efrem Sirul gabriel toma chituc jpg
femeie frig casa jpeg
Terminator jpg
Bryan Johnson jpg
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock
Ivona Nenu jpg